Доступність посилання

ТОП новини

Янукович пообіцяв «європеїзувати» Лукашенка


Віктор Янукович під час офіційного візиту до Мінська, 29 квітня 2010 року
Віктор Янукович під час офіційного візиту до Мінська, 29 квітня 2010 року

Мінськ – Президент України Віктор Янукович у четвер із офіційним візитом відвідав Мінськ. Президент Білорусі Олександр Лукашенко вітав пана Януковича на його «історичній батьківщині». Віктор Янукович заявив, що Білорусь іде шляхом демократії, та спрогнозував, що незабаром вона стане членом Ради Європи.

Переговори тривали понад п’ять годин. Сторони обговорювали традиційні у таких випадках теми взаємної торгівлі, прикордонного співробітництва, спільні чорнобильські проблеми.

Досить неочікувано на цьому тлі пролунали заяви Віктора Януковича про те, що Білорусь невдовзі стане членом Ради Європи або принаймні отримає статус спеціально запрошеного у ПАРЄ. І особливі можливості пан Янукович пов’язав з тим, що наступного року Україна буде головувати у Раді Європи.

Тоді як цього ж дня у Страсбурзі Парламентська асамблея Ради Європи провела позачергове засідання, на якому розглянула білоруське питання у зв’язку із покаранням в Білорусі смертю двох засуджених, а також утисків ЗМІ та національних меншин. У ПАРЄ прозвучали навіть заяви про те, щоб зупинити контакти з Білоруссю на вищому рівні. А раніше Парламентська асамблея ухвалила резолюцію, в якій зазначено, що відновлення статусу Білорусі в ПАРЄ буде можливе лише після запровадження в цій країні мораторію на смертну кару.

Віктор Янукович, перебуваючи у Мінську, також зауважив, що Україна і Білорусь розвиваються на основі поваги до прав людини та демократичних свобод. «Я знаю, що ви багато зробили, щоб наблизити білоруське законодавство до європейських стандартів, Білорусь послідовно йде цим шляхом», – заявив Віктор Янукович.

Олександр Лукашенко у розмові і своїм українським колегою особливо не розвинув тези про демократію та права людини. Він лише заявив про спільне прагнення до європейських стандартів для гідного життя.

Спостерігачі ж у Мінську сприйняли згадані слова Віктора Януковича з гіркою посмішкою – президент Лукашенко за 16 років правління створив у Білорусі зовсім інші стандарти щодо прав людини, а не «європейські».

Мінські політологи вважають, що пану Януковичу потрібна така проєвропейська риторика, щоб збалансувати свої останні проросійські дії. А президенту Лукашенку, який наразі має погані взаємини і з Заходом, і з Росією, потрібні будь-які контакти за кордоном.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG