Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: В Україні зараз тоталітаризм


Віктор Ющенко, 29 квітня 2010 року
Віктор Ющенко, 29 квітня 2010 року
Президент України 2005-2010 років Віктор Ющенко заявляє, що зараз в Україні «тоталітарна модель» управління.

«Зараз в руках однієї особи перебуває три інститути: парламентська більшість, уряд і, власне кажучи, офіс на Банковій», – сказав Ющенко у четвер в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, курс Президента Віктора Януковича полягає в тому, щоб «зробити Україну привілейованою територією або зоною впливу Росії».

Ющенко наголосив, що коли передавав владу Януковичу, то закликав його насамперед «формувати політику єдності нації».

«Перше і загальне, що я доніс і хотів би, щоб це стало наріжним каменем діяльності не тільки Президента Януковича, але й будь-якого Президента України – «Україна понад усе». Друге і головне, я тричі сказав: Віктор Федорович, найголовніше в професії Президента – формувати політику єдності нації», – сказав екс-Президент.

Водночас, за його словами, якщо дивитися на те, що відбулося за 50 днів президентства Януковича, то «ми відкотилися в темі консолідації суспільства років на 15 назад».

Те, що відбулося в парламенті, Ющенко назвав «політичним Чорнобилем».

«Це так приблизно, як війська Муравйова, які прийшли в Київ після того, як хлопці під Крутами програли нерівний бій, і в Києві був триденний розбій. Оце так я би проілюстрував те, що я бачив у парламенті два дні тому», – сказав Ющенко.

На запитання Радіо Свобода, чи здивував чимось Віктор Янукович, Ющенко відповів: «єдиним – швидкістю».

Ющенко: у питанні про Голодомор Янукович допустився політичної помилки

Віктор Ющенко заявив, що Президент Віктор Янукович допустився цілої низки «політичних, етичних та державницьких помилок», висловивши у Парламентській асамблеї Ради Європи переконання, що «Голодомор не був геноцидом» проти українського народу.

Цим Президент України, на думку Віктора Ющенка, пішов всупереч знанням та переконанням тих громадян, чиї роди пережили Голодомор, а це не сприяє об’єднанню України.

Ющенко нагадав, що є рішення суду про визнання організації Сталіним та тогочасним керівництвом Радянського Союзу штучного голоду в Україні у 1932-33 роках – злочином, геноцидом проти українців.

На думку Віктора Ющенка, на рішення ПАРЄ, яке підтримало позицію Віктора Януковича та російської делегації, вплинула недостатня обізнаність у темі Голодомору.

«Це ще працює історія за «Коротким курсом ВКПб» Сталіна», – сказав колишній Президент.

Ющенко ініціює скликання форуму демократичних сил

Віктор Ющенко заявляє, що опозиція в має бути консолідованою, оскільки є небезпека суверенітетові України.

«Якщо боротися проти речей, які шкодять українському державному становленню, то для цього треба консолідуватися з усіма», – сказав Ющенко в ефірі Радіо Свобода.

За словами екс-Президента, він має намір ініціювати скликання форуму українських демократичних сил для вироблення плану дій непокори нинішній владі.

Ющенко наголосив, що під час цього форуму треба сформувати «концепцію акту непокори, плану дій по захисту конституційних і законних положень святих речей». Як заявив колишній глава держави, він має на увазі, серед іншого, питання перебування російського Чорноморського флоту на території України, захисту української мови, визнання Голодомору.

Екс-Президент зазначив, що цей форум повинен дати опозиції план чітких дій на найближчі три місяці.

При цьому Ющенко зауважив, що головне на сьогодні – це розуміння суспільством всієї небезпеки дій влади і формування руху опору.

Ющенко працюватиме з Тимошенко в опозиції, але не підтримає її в боротьбі за владу


Колишній Президент Віктор Ющенко, відповідаючи на запитання Радіо Свобода про те, чи буде він працювати в опозиції разом із Юлією Тимошенко, заявив, що готовий працювати з усіма.

«Якщо боротися проти речей, які шкодять українському державному становленню, то для цього треба консолідуватися з усіма. Якщо йдеться про те, чи підтримувати Тимошенко в приході до влади – я глибоко переконаний, що ні», – сказав Ющенко.

Він зауважив, що ідеологія Тимошенко та чинного Президента Януковича – «це ідеологія одного порядку».

«Газову угоду, яку підписала Тимошенко, не скасував Янукович, бо вона його влаштовує. Янукович і Тимошенко – це найкращий московський проект, я думаю, останнього століття. Флот, як ви пам’ятаєте, те, що сказав прем’єр Росії, проводивши закулісні, непублічні переговори з Прем’єр-міністром України, йшла домовленість про те, що Юлія Володимирівна готова у цьому питанні на 50 років прийняти рішення при отриманні президентства про дислокацію Чорноморського флоту на території України. Тимошенко і Янукович збігаються, як дві краплі води – тільки в одного на 25 років, в іншої – на 50. Це ж стосується теми НАТО», – сказав Ющенко.

Ющенко збирається переформатувати «Нашу Україну»

Віктор Ющенко заявляє, що веде переговори з народними депутатами, які б могли втілювати у парламенті український державний курс.

«Я як порядок денний сформував для себе такі завдання: перше: нам треба з 72 депутатів «Нашої України» сформувати 37, які б могли проводити український державний курс. І я проводжу ці зустрічі щоденно, з багатьма депутатами. Десь приблизно вже 25 народних депутатів готові вийти з тих економічних стимулів, якими вони були заведені півтора роки тому чи то в БЮТ, чи в «Народну самооборону» чи ще кудись, повернутися і стати парламентською національною силою», – сказав Ющенко в ефірі Радіо Свобода.

Також екс-Президент зауважив, що буде переформатована партія «Наша Україна».

Головний опір антиконституційним діям влади, на переконання Ющенка, має чинити громадянський рух. «Ми будемо ініціювати проведення форуму українських сил для того, щоб сформувати концепцію акту непокори, плану дій по захисту конституційних, законних положень, святих речей, суверенітету України», – наголосив екс-Президент.


Увесь текст розмови із Віктором Ющенком, Президентом України (2005–2010)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG