Доступність посилання

ТОП новини

Протест проти ратифікації «харківських угод» як тест на зрілість опозиції


Акція протесту опозиції під стінами парламенту, 27 квітня 2010 року
Акція протесту опозиції під стінами парламенту, 27 квітня 2010 року

Київ – У бійку з правоохоронцями переросли акції протесту під стінами Верховної Ради 27 квітня. Загалом на мітинги і проти ратифікації угоди про подовження базування російського флоту в Україні, і на підтримку цієї угоди вийшло від 10 до 15 тисяч чоловік. Лідери опозиції, виступаючи перед мітингувальниками, звинуватили Президента й парламентську більшість у державній зраді й закликали народ до всеукраїнських акцій непокори. Їхньою метою буде скасування «харківських угод» і проведення дострокових виборів до Верховної Ради.

З пів на десятої ранку юрба мітингувальників заповнила квартали вулиць Грушевського, Липської та Шовковичної, які межують із Верховною Радою та Маріїнським парком Києва. Над юрбою – прапори БЮТ, ВО «Свобода», «Нашої України», «Фронту змін» та інших політичних сил.

За підрахунками правоохоронців, до будинку парламенту вийшло близько 10 тисяч прихильників опозиційних сил. Верховну Раду охороняли, за офіційними даними, дві з половиною тисяч правоохоронців.

Основна вимога мітингувальників – скасування угоди з Росією про базування Чорноморського флоту у Криму до 2042 року, а ще – зміна чинної влади в Україні.

Прибічників базування російського флоту в Україні та чинного Президента Віктора Януковича працівники міліції нарахували до п’яти тисяч. Вони приїхали на автобусах із символікою Партії регіонів та розташувалися компактною групою просто під стінами Верховної Ради, відділені від опозиції кількома живими ланцюгами працівників міліції та підрозділу «Беркут».

Ті, що виходили з-за кільця правоохоронців, спілкуватися з пресою відмовлялися. Проте частина людей, яку привезли до Києва з регіонів на підтримку чинної влади, приєдналася до мітингу прихильників опозиції.

«Я не виступаю на підтримку Бандери чи Шухевича. Але мене, як і представників правих сил, турбує базування Чорноморського флоту в Україні. Навіть якщо він залишиться, то Росія мала б платити за його перебування у кілька разів більше – стільки, скільки платять країнам, у яких є військові бази НАТО, США та інших держав. Також я не згодний із домовленостями з Росією стосовно розвитку атомної енергетики, які суперечать національним інтересам», – сказав Радіо Свобода Сергій із Одеси.

Українську демократію «нагодували» кийками та газом

Коли учасники мітингу дізналися, що Верховна Рада ратифікувала угоду про подовження терміну перебування російського флоту у Криму, вони спробували пройти крізь кордон «Беркуту» та увірватися до будинку Верховної Ради. Спочатку вони спробували вмовити правоохоронців пропустити їх.

А потім із боку вулиць Шовковичної та Липської почалися бійки з правоохоронцями. В результаті декілька чоловік отримали легкі травми і щонайменше двоє госпіталізовані.

Мітингувальник В’ячеслав був поруч із місцем бійки і розповів Радіо Свобода: «Беркут» застосував кийки і сльозогінний газ. Я бачив, як одного хлопця, якого дуже сильно побили, учасники мітингу несли до машини «Швидкої допомоги».

Коли засідання Верховної Ради закінчилося, до учасників мітингу вийшли лідери опозиції.

Лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко: «Як і завжди в українській історії, знайшлися люди, які дали змогу зрадникам-«тушкам» продати Севастополь до кінця днів багатьох тут присутніх. Сьогодні – наше Берестечко. Ми маємо поразку – треба сказати відверто».

Голова об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок: «Хлопці у масках у формі української міліції щойно дозволяли собі пускати газ в очі українським патріотам. Вони мають розуміти, що це початок нової революції. Іще більшої, ніж та, що була на Майдані. І ця революція призведе до перемоги».

Голова «Фронту змін» Арсеній Яценюк: «Нам необхідно сформувати сильну позицію для денонсації харківських угод. І я вам обіцяю, це буде зроблено. Все у ваших руках».

Екс-президент Віктор Ющенко виступав перед учасниками мітингу окремо від решти опозиції. Він назвав сьогоднішні події у Верховній Раді «військовою узурпацією влади» і висловив упевненість, що якщо влада не змінить систему цінностей, то «подібні голосування відбуватимуться і щодо авіаційної промисловості, ядерної енергетики та українських газотранспортних систем».

Опозиційні лідери закликали народ об’єднуватися в Комітети порятунку України у регіонах і готуватися до загальнонаціональної акції протесту, яка має відбутися 11 травня і матиме на меті скасування харківських угод та ініціювання дострокових парламентських виборів.

Зміна влади та денонсація угод буде не скоро – експерти

Втім, акцію протесту 27 квітня можна вважати невдалою через відсутність єдності в лавах опозиції – це визнає і один із організаторів мітингу, координатор об’єднання національно-патріотичних організацій «Праве діло» Олег Вітович.

«У цей день Україна поховала і свій суверенітет, і парламентську опозицію. Що це за опозиція, яка не змогла зірвати голосування з такого питання і підняти народ, щоб він просто викинув всю цю владу з приміщення Верховної Ради? Проте є й позитивні моменти: сформувалася революційна частина суспільства – це передовсім молодь, яка продовжить боротьбу», – каже Вітович.

Значна частина експертів відзначає, що ця боротьба буде важкою та довгою, а відтак найближчим часом харківські угоди не буде денонсовано. Зокрема, про це говорить експерт Інституту міжнародних відносин Варшавського університету Анджей Шептицький.

«Ратифікація Верховною Радою харківських домовленостей із російською владою навряд чи викличе масові акції протесту в Україні, але поглибить розкол між жителями західних та східних областей держави. З цього не буде другої революції», – сказав він.

Аналітик відзначив, що ратифікація договору посилить у низці регіонів, які проти продовження перебування Чорноморського флоту Росії у Криму, відчуття, що «це не наша країна та не наша влада».

Загалом фахівці стверджують, що в найближчі роки опозиція не зможе вдатися до ефективних спільних дій, оскільки її лідери втратили владу в 2010 році саме через сварки між собою. А відтак, на думку експертів, найближчим часом боротьба опозиції з владою буде складною.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG