Доступність посилання

ТОП новини

«Харківські домовленості» ратифікували у диму


Парламентська сесія 27 квітня 2010 року
Парламентська сесія 27 квітня 2010 року

Київ – «Харківські домовленості» Президентів Януковича і Медведєва ратифіковано, бюджет на 2010 рік ухвалено, Верховна Рада закрила сесію до 11 травня. І, хоча парламентська робота супроводжувалася бійками, це не завадило коаліції здійснити заплановане.

Яйця, що летять у спікера, димові шашки, а також залиті клеєм місця карток для голосування відсутніх депутатів не завадили коаліції виконати програму-максимум вівторка. 236 голосів при 211 зареєстрованих у залі депутатів – і «харківські домовленості» Президентів Віктора Януковича та Дмитра Медведєва щодо продовження перебування Чорноморського флоту Росії у Криму до 2042 року ратифіковано.

Більшості вдалося ухвалити і Державний бюджет на 2010 рік. Спочатку парламентарі взяли проект кошторису за основу, а потім 245 голосами проголосували в цілому.

Засідання супроводжувалося 15-тисячним мітингом прихильників опозиції, які стояли під стінами Верховної Ради. Виступаючи перед ними, колишній прем’єр Юлія Тимошенко закликала до чергової акції протесту.

«Ми починаємо об’їжджати всю країну для того, щоб люди, які здатні стояти за Україну, мали можливість 11 травня, коли ці зрадники будуть заходити до Верховної Ради, зібратися і більше не давати працювати цій Верховній Раді, поки вони не денонсують ці угоди або поки не будуть оголошені дострокові вибори», – заявила Юлія Тимошенко.

Янукович згадав про Голодомор, Бандеру і «перемогу прагматизму»

Президент Янукович, який у цей час перебував у Страсбурзі на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи, назвав цей день «перемогою прагматизму», а опозицію звинуватив у відсутності етики.

«У Верховній Раді України була ця угода (щодо продовження базування Чорноморського флоту Росії в Криму) ратифікована. І, як кажуть, пристрастей в Україні вже немає. Їх і не було у суспільстві, їх підігрівають деякі політичні сили. Але я впевнений, що прагматизм буде перемагати. Так, як він переміг і сьогодні», – заявив Президент.

Під час виступу у ПАРЄ Віктор Янукович заявив, що несправедливо визнавати Голодомор геноцидом українців, і, за його словами, більшість громадян України виступає проти героїзації Степана Бандери та Романа Шухевича.

Голосування у Верховній Раді не відповідало насамперед законові «Про регламент», заявив Радіо Свобода професор, доктор юридичних наук Віктор Мусіяка. І саме це, на думку правника, може стати підставою для скасування сьогоднішніх рішень.

«Вони ж скільки навколо закону «Про регламент» говорили. Не хотіли його ухвалювати. Потім ухвалили, затвердивши невідомо що, але визнали, що це закон. І, по суті, Конституційний Суд визнав його таким. От тепер є можливість ставити питання про конституційність чи неконституційність ухвалених рішень, якщо вони не відповідають законові «Про регламент», якщо там всі процедури не були виконані», – каже Мусіяка.

Теми для ескалації конфлікту знайдуться

Утім, такий варіант найближчим часом виглядає нереальним, зазначають експерти, адже наразі для цього немає необхідної кількості голосів.

Що ж до останніх подій у Верховній Раді, то, на думку політолога Володимира Фесенка, вони тільки засвідчили наявний розкол у суспільстві та політикумі. Цей конфлікт розвиватиметься і надалі, говорить Фесенко, і очевидно, що вже скоро для можуть з’явитися нові і, можливо, набагато серйозніші приводи.

«Можуть бути нові конфліктні теми щодо розподілу акваторії Азовського моря, можуть бути домовленості щодо Керченської протоки, – коментує експерт. – Якщо тут зміниться позиція на користь Росії, це також може спричинити новий спалах конфліктів. На мій погляд, це набагато серйозніша проблема, ніж угода щодо Чорноморського флоту».

Наразі в опозиції немає достатніх сил для блокування рішень влади, констатують оглядачі. Відтак їй потрібно готуватися до довгострокового протистояння.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG