Доступність посилання

ТОП новини

У світі відзначають Першотравень


Десятки тисяч людей пройшли традиційними демонстраціями з нагоди 1 травня в багатьох країнах світу, які (чи політичні сили в яких) відзначають цього дня День праці, Міжнародний день трудящих чи схожі свята.

В Україні, де цей день досі має стару радянську назву «День міжнародної солідарності трудящих», демонстрації та інші акції відбулися в багатьох містах.

У столиці Росії, де цей день перейменували на «Свято весни і праці», Москві, демонстрацію провели тисячі комуністів, профспілкових активістів, націоналістів і прихильників прем’єр-міністра Володимира Путіна і його владної в країні партії «Єдина Росія».

На окрему акцію зібралися в Москві прихильники опозиції, які вигукували гасла проти Путіна.

За повідомленнями, загалом по всій Росії в першотравневих заходах різних сил узяли участь 1 мільйон 700 тисяч людей.

У Стамбулі, найбільшому місті Туреччини, більш як 100-тисячна демонстрація святкувала 1 травня на центральному майдані вперше по більш як 30 роках заборони.

Першотравневі демонстрації на майдані Таксім заборонили після того, як під час акції 1977 року невідомі почали стрілянину й убили 36 осіб.

1 травня є офіційним святом у більш як 80 країнах світу, де в нього переважно вкладається зміст захисту прав трудящих.

У багатьох суспільствах також збереглися давні, ще з поганських часів, народні традиції святкування цього дня закінчення холодної половини року й початку теплої.
XS
SM
MD
LG