Доступність посилання

ТОП новини

Виповнюється 50 років найголоснішому шпигунському скандалу «Холодної війни»


Американський літак-розвідник Lockheed U-2
Американський літак-розвідник Lockheed U-2

Прага – Цими днями виповнюється півстоліття одному з найголосніших шпигунських скандалів «холодної війни». Першого травня 1960 року над територією Радянського Союзу було збито американський шпигунський літак. Його пілот Ґері Пауерс вижив. його засудили за шпигунство на 10 років, але невдовзі обміняли на знаменитого радянського шпигуна Рудольфа Абеля. Радіо Свобода поспілкувалося з сином американського пілота, який розповів про подробиці тієї справи.

Вперше про те, що над СРСР було збито американський літак, світ дізнався 5 травня 1960 року.

Микита Хрущов повідомив, що над російською територією було збито американський літак. А офіційні особи у Вашингтоні заявили, що це був неозброєний літак метеорологічної служби.

Літак вилетів з території Пакистану, зробив коротку посадку в Туреччині і полетів у напрямку Уралу. Збили його над Свердловськом.

Та насправді про погоду не йшлося. Шпигунський літак U-2 належав Центральному розвідувальному управлінню (ЦРУ), яке займалося авіаційним шпигунством над територією Радянського Союзу з 1954 року і стежило за переміщенням війська та військовими об’єктами. Один лише Ґері Пауерс, якого збили у травні 1960 року, здійснив 27 розвідувальних польотів над територією Радянського Союзу та країн комуністичного блоку.

«Холодна війна» перестала бути таємницею

Кремль знав, що над Радянським Союзом курсують американські літаки, але нічого не міг з цим вдіяти. Вони літали на великій висоті і були оснащені першокласними фотокамерами. Лише у 1960 році була розроблена ракета S-75 системи земля-повітря, яка змогла збити американського пілота.

Тоді вже радянський лідер Микита Хрущов зміг випустити пару: «Не літайте в Радянський Союз. Не літайте в соціалістичні країни. Поважайте суверенітет і знайте межу. Не знаєте межі – ми ударимо».

Літак Пауерса приземлився майже неушкодженим. Пілота місяцями допитувало КҐБ, а потім його засудили на 10 років. Щоправда, вже через два роки його обміняли на радянського шпигуна Рудольфа Абеля.

На початку американський уряд критикував Пауерса за те, що він, ветеран Корейської війни, досвідчений пілот, не зміг знищити фотокамеру і знімки, літак, а також і за те, що він не покінчив життя самогубством. Але пізніше Пауерс повернувся в авіацію. Він загинув у авіакатастрофі з гелікоптером у 1977 році у віці 48 років.

Син Пауерса, також Френсіс Ґері, говорить, що місія його батька була важливою для тодішньої Америки. Завдяки зібраним даним США могли зекономити багато грошей на озброєнні.

«У результаті польотів U-2 американський уряд, президент Айзенгауер дізнався, що США не відстають від СРСР у виробництві ракет, так само, як і бомбардувальників. Ця інформація була важлива потім для переговорів між Айзенгауером та Хрущовим», – зауважив син пілота.

Як кажуть історики, з падінням шпигунського літака була закрита важлива глава в історії «холодної війни» – її таємність.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG