Доступність посилання

ТОП новини

Британія за день до парламентських виборів, результати яких передбачити важко


Лондон – Лідери політичних партій Великої Британії докладають останніх зусиль, аби схилити виборців на свій бік напередодні завтрашніх парламентських виборів. Минулої ночі вони практично не лягали спати, їздячи до округів у різних куточках країни. Ці вибори – справа наступного дня, а результат передбачити дуже важко.

До початку парламентських виборів у Великій Британії – лічені години, і лідери трьох найбільших партій, кожна з яких має шанси на успіх, намагатимуться переконати виборців до останньої хвилини опівночі.

Опитування громадської думки все ще вказують на те, що вперше за багато десятиріч країна може опинитися в ситуації, коли жодна з партій не одержить абсолютної більшості в парламенті, і тоді постане можливість формування коаліції, що не є британською політичною традицією, бо вважається, що жодна з партій не зможе втілити свою виборчу програму.

Дейвид Камерон – керівник опозиційної Консервативної партії, яка веде перед в опитуваннях, мандрує країною у спеціальному агітаційному автобусі. Він пообіцяв зовсім не спати й використати «кожну секунду», щоб забезпечити партії абсолютну більшість місць у нижній Палаті Громад.

Але лідери правлячої Лейбористської та третьої за величиною Ліберально-демократичної партій – Ґордон Браун і Нік Клеґґ не відстають від Камерона у надзусиллях.

Браун щойно відвідав велике промислове місто Шеффілд, де знову повторив свої тези про те, що лише він знає, як пожвавити британську економіку і зберегти робочі місця, бо вже нині його уряд робить це на практиці. «Саме собою зрозуміло, що ці вибори вирішують наше майбутнє, – каже він. – Вони вирішують майбутнє нашої промисловості, наших робочих місць, нашої молоді».

А Нік Клеґґ перебував у найбільшому місті Шотландії Ґлазґо, яке вважається бастіоном лейбористів, проте на цих виборах ліберали мають там шанси на перемогу. Він заявив: «Дві старі партії думають, що їм дано право керувати за якимось правом крові. Керувати цією країною від вашого імені, змінюючи одна одну і формуючи уряд протягом останніх 65 років. Лейбористська партія вважає, що Ґлазґо їй належить. Ґлазґо не належить Лейбористській партії, воно належить вам, сім’ям, людям, громадам цього чудового міста».

Прем’єр-міністра Ґордона Брауна підбадьорило останнє опитування громадської думки фірми YouGov, яке показало, що лейбористи скоротили розрив від консерваторів до 5 відсотків і випереджають ліберальних демократів на 6 відсотків.

Парадоксальні особливості британської виборчої системи означають, що за такого результату виборів Браун одержав би найбільшу за чисельністю фракцію у парламенті.

Дослідження іншої фірми – ComRes дало консерваторам 37 відсотків підтримки, лейбористам 29, а лібералам 26. Проте четверо з кожних десяти опитаних заявили, що досі не вирішили остаточно, за кого голосувати, що посилює загадку щодо остаточних результатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG