Доступність посилання

ТОП новини

Лідер британської опозиційної партії виграв останні теледебати


Дейвід Камерон, лідер британської опозиційної Консервативної партії
Дейвід Камерон, лідер британської опозиційної Консервативної партії

Лондон – Лідер Консервативної партії Дейвід Камерон вийшов переможцем третіх, останніх передвиборчих теледебатів, що відбулися між лідерами трьох найбільших британських партій. Про це засвідчило кілька опитувань громадської думки, проведених відразу після завершення дебатів у четвер.

П’ять різних опитувань громадської думки дали керівникові Консервативної партії від 2 до 9 відсотків переваги над найближчим конкурентом, і лише одне – фірми Populus – показало однакову підтримку Дейвіда Камерона і лідера третьої за величиною парламентської Ліберально-демократичної партії Ніка Клеґґа. За дебатами стежило 8 мільйонів телеглядачів, що на мільйон менше від аудиторії, яка спостерігала за найпершими в британській історії теледебатами два тижні тому, коли переміг Нік Клеґґ. Натомість другі дебати дивилося вдвічі менше – лише 4 мільйони людей.

Загалом вже тепер можна сказати, що від теледебатів найбільше виграли ліберальні демократи, керівника яких досі практично ніхто з виборців не знав в обличчя. Але він став зіркою шоу і здобув своїй партії численних прихильників. Нині багато британців почали вбачати у ліберальних демократах справжню альтернативу правлячим лейбористам і консерваторам, що з часів Другої світової війни змінювали одні одних при владі.

Проте на останніх дебатах з питань внутрішньої політики Клеґґ був менш переконливим, а наступальний стиль Дейвіда Камерона виявився ефективним. У вступному слові Камерон, зокрема, сказав: «Якщо я стану вашим прем’єр-міністром, я зроблю все, щоб захистити ключові громадські служби. Я хочу бачити поліцейські патрулі на наших вулицях, гроші, які йдуть до наших державних шкіл та лікарень. Це надзвичайно важливо. Але ми також кажемо, наприклад, що заробітну платню у громадському секторі слід заморозити на один рік із 2011 року, а також, що людям із 2016 року доведеться йти на пенсію на рік пізніше. Треба змусити нашу економіку рости і рухатися. Тому ми кажемо, що нині треба почати ефективно заощаджувати, щоб зупинити зростання податку на робочі місця наступного року. Давайте почнемо знову працевлаштовувати людей і зрушимо економіку, щоб вона допомогла нам впоратися з дефіцитом бюджету».

Проте оглядачі прогнозують, що і Клеґґ, який уже запам’ятався у цій кампанії, мало що втратить від менш переконливого виступу в останніх дебатах.

Що ж до чинного прем’єр-міністра, лідера Лейбористської партії Ґордона Брауна, то йому конче потрібна була перемога в останніх дебатах, щоб позбутися загрози, що його партія по завершенні виборів опиниться навіть не на другому, а на третьому місці, але такий прорив йому не вдався.

Імміграція була головною темою на останніх дебатах


Головною на останніх дебатах була тема імміграції, яка серйозно хвилює британських виборців. Як Браун, так і Камерон заявили, начебто лідер ліберальних демократів хоче оголосити амністію нелегальним іммігрантам. Камерон зазначив, що політика лібералів дозволить на постійно оселитися в країні близько 600 тисячам осіб.

Клеґґ назвав ці заяви нісенітницею, а натомість поставив під сумнів план консерваторів щодо запровадження щорічного ліміту на число іммігрантів і повідомив, що цей ліміт не включатиме іммігрантів із країн ЄС, які якраз і становлять левову частку всіх іммігрантів.

Зі свого боку, Браун наполягав на тому, що політика лейбористів у ділянці імміграції, що передбачає приїзд до Британії лише кваліфікованих працівників у галузях, де країні бракує робочих рук, є найефективнішою і вже дає результати.

Фахівці передбачають, що на виборах 6 травня переможуть консерватори. Але їм може не вистачити голосів для абсолютної більшості. Тоді їм доведеться створювати коаліцію з ліберальними демократами, і вони не зможуть здійснювати задекларованої виборцям політики. Коаліційних урядів у Британії не було з 1974 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG