Доступність посилання

ТОП новини

Затриманий за спробу вибуху в Нью-Йорку дає свідчення


Коли кореспондент Радіо Свобода знімав у суботу перегороджену Таймз-сквер, він іще не знав, що йдеться про спробу вибуху. Поліція казала: «Пожежа»…
Коли кореспондент Радіо Свобода знімав у суботу перегороджену Таймз-сквер, він іще не знав, що йдеться про спробу вибуху. Поліція казала: «Пожежа»…

Прага – У США триває слідство у справі невдалої спроби влаштувати вибух авта, поставленого в суботу в багатолюдній центральній частині Нью-Йорка. За повідомленнями, затриманий у зв’язку з цим пакистанець, який рік тому отримав американське громадянство, активно співпрацює зі слідством. Але мотиви його дій досі не ясні.

30-річний Файсал Шахзад, за повідомленнями анонімних джерел в американських правоохоронних органах, подає слідству все нові й нові подробиці того, чим він займався в перебігу свого недавнього перебування в рідному Пакистані.

Їх стільки, що навіть перенесли призначене на вівторок засідання суду, на якому мали оформити перші формальності цієї справи. А далі підозрюваний заявив, що взагалі відмовляється від свого права на таке судове засідання.

Шахзад, син поважаної в Пакистані й заможної людини, одного з колишніх чільників військово-повітряних сил країни й віце-маршала авіації у відставці, залишив у суботу своє авто на Таймз-сквер, у людному центрі Нью-Йорка, із заведеним годинниковим механізмом на примітивній саморобній бомбі з газових балонів, бензину, феєрверків і азотних добрив. Бомба не спрацювала.

За даними слідства, Шахзад уже признався, що навчався робити вибухові пристрої під час нещодавньої поїздки до Пакистану, хоча ці його слова ще не перевірені.

Замість рідного дому до пустелі
Колишній дім Файсала Шахзада у Бриджпорті в штаті Коннектикут досі стоїть пусткою

Він повернувся на батьківщину минулого року разом із родиною – дружиною, американкою теж пакистанського походження, і двома дітьми, – залишивши у США великий будинок, за який він перестав виплачувати позику.

Але вдома він проводив час не в рідному Пешаварі, в батьківському домі з мармуровим фасадом у престижному кварталі, а у Вазиристані – пустельному регіоні поблизу афганського кордону, де діють бойовики-ісламісти з лав «Талібану» й «Аль-Каїди».

І в лютому цього року він повернувся до США – вже сам.

Шахзад стверджує, що діяв самостійно.Слідство ще не знає, що штовхнуло його на спробу вбивства.

Пакистан обіцяє співпрацю і бачить помсту
Батьки Файсала Шахзада, щоб уникнути уваги до себе після затримання сина, з’їхали зі свого дому в Пешаварі, лишивши його під охорону поліції

У Пакистані, що є союзником США, запевняють: якщо дійсно з’ясується, що в цій країні є причетні до спроби, влада зробить усе, щоб допомогти американцям притягти їх до відповідальності.

Але міністр внутрішніх справ Пакистану Рехман Малік заявив, що наразі запитів зі США ще не було. «Тому ми почнемо належне офіційне розслідування, як тільки отримаємо офіційний запит від органів США», – сказав він.

Міністр також заперечив повідомлення засобів інформації, ніби в Пакистані вже затримали кількох родичів Файсала Шахзада. За його словами, коли розслідування в Пакистані почнуть, воно буде вестися відкрито.

Водночас міністр закордонних справ Пакистану Шах Мехмуд Куреші вважає, що Файсал Шахзад побував у Вазиристані неспроста. На його думку, спроба нападу в Нью-Йорку була помстою американцям за їхні воєнні акції проти ісламістських повстанців у цьому пакистанському регіоні.

До авіаперевізників посилюють вимоги
Працівники ФБР вилучили докази з колишнього дому Файсала Шахзада у США

А у США тим часом через обставини затримання Шахзада посилюють заходи безпеки на авіатранспорті.

З’ясувалося, що він зміг купити авіаквиток до Дубая, щоб звідти пересісти на рейс до Пакистану, пройти реєстрацію й уже сісти в літак, попри те, що він уже був у розшуку і його ім’я внесли до списку осіб, яких до літаків у США чи зі США допускати не можна.

Шахзада затримували в літаку, який уже рушив на зліт – його ім’я в списку пасажирів викликало підозру пильних працівників митниці, і виліт рейсу притримали.

Відтепер авіалінії, які літають до США, будуть зобов’язані поновлювати свої списки таких осіб уже за дві години після оголошення про зміни в них, а не упродовж доби, як було раніше.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG