Доступність посилання

ТОП новини

Одна з найтрагічніших аварій на шахтах Росії


Наслідки вибуху на шахті «Распадська», Кемеровська область, 9 травня 2010 року
Наслідки вибуху на шахті «Распадська», Кемеровська область, 9 травня 2010 року

Прага – У Росії, на вихідні, в ніч із 8-го на 9 травня, унаслідок двох вибухів на шахті «Распадська» (на півдні Сибіру у вугільному районі Кемерово) загинули, за неповними даними, понад 30 шахтарів. Ще приблизно 60 гірників перебувають у «кам’яному мішку», звідки їх намагаються врятувати спецпідрозділи міністерства надзвичайних ситуацій. Фахівці кажуть, що це одна з найбільших трагедій, що ставалися в Росії з травня 2007 року, коли на іншій кемеровській шахті – «Ювілейній» – загинуло близько 40 гірників.

Причини вибухів на шахті «Распадська» поки що не встановлені. Але відомо, що головною причиною таких ситуацій є швидка зміна рівня вибухонебезпечного газу метану в шахтних вибоях, які мають на цій кемеровській шахті загальну довжину більшу, аніж усі лінії метро в Москві – до 400 кілометрів. Вісімнадцять загиблих витягнули рятувальники після першого вибуху на «Распадській», після чого пролунав другий вибух.

Одна з проблем полягає в тому, що шахтні вибої тут глибокі, до півкілометра, і рятувальникам доводиться працювати у непростих умовах, каже міністр МНС Росії Сергій Шойгу.

Надзвичайно важливо відновити вентиляційні люки і подачу повітря у пошкоджені вибухами вибої, але щоб не призвести подачею кисню до нових вибухів, заявив уранці 9 травня російський прем’єр-міністр Володимир Путін.

«Ситуація важка, якщо не дуже важка, та й трагічна. Хочу звернути увагу всіх колег на те, що сидіти, склавши руки, та чекати, поки там все, само по собі, провітриться, також неправильно. Тому необхідно здійснювати максимум зусиль для того, щоб врятувати людей. Це значить, що необхідно технологічно зробити все для провітрювання шахти якнайшвидше», – зауважив Путін.

Сім’ям загиблих виділять не менше ста тисяч доларів на родину

Директор шахти «Распадська» заявив сьогодні, що подача повітря на шахту може бути повністю відновлена до вівторка, 11 травня. Експерти намагаються визначити причини двох вибухів на цій шахті. Чиновники шахти заявляють, що рівні метану були тут перед першим вибухом у нормі і наголошують, що система вентиляції на шахті – німецька , котру ввели в дію лише 10 місяців перед цим.

Чимало шахтарів у важкому стані вже розміщені у провідних московських опікових центрах. Адвокати і психологи працюють з родинами загиблих. Уряд і власники шахти вже заявили, що родини загиблих гірників отримають не менше 100 тисяч доларів США на одну родину.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG