Доступність посилання

ТОП новини

Опозиції бракує інструментів, щоб стати силою – Карасьов


Вадим Карасьов
Вадим Карасьов

Київ – Комітет захисту України не має достатньо інструментів, щоб ефективно протидіяти владі, вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. На його думку, об’єднатися опозиційним силам заважають амбіції партійних лідерів. Крім того, за прогнозами політолога, які він висловив в ефірі Радіо Свобода, незабаром крісло першого віце-спікера парламенту займе комуніст Адам Мартинюк, а опозиція отримає символічну, але безвладну посаду віце-спікера.


– Наскільки в сьогоднішніх умовах можливе об’єднання так званих національно-демократичних сил? Чи воно буде плідним?

– Об’єднання теоретично можливе, але тут проблема в силах. Чи має Комітет національного захисту силу для того, щоб організувати масовий опозиційний фронт? Для цього потрібні партійні структури, партійні організації, розгалужені мережі мобілізаційних інструментів, а цього поки що немає. Ви бачите, що партії долучаються до цього комітету не дуже охоче, багато лідерів партій не прибули на перше засідання комітету, деякі ще перебувають за кордоном на відпочинку. Поки що є проблеми з тим, щоб організувати цей громадянський рух, щоб він дійсно був силою, яка б могла стати альтернативою владі.

– На Вашу думку, чи долучаться до Комітету захисту України інші політики, які декларують себе як опозиційні? Зокрема, Віктор Ющенко і Арсеній Яценюк?

– Думаю, поки вони роздумують про це. Багато що залежатиме від дій влади. Якщо дійсно влада й далі буде здавати (в термінології комітету) національні інтереси України, тоді таке долучення можливе. Але не думаю, що всі готові стати сьогодні до лав комітету, тому що інші політики вважають, що саме навколо них мають гуртуватись опозиційні сили.

– Сьогоднішнє засідання парламенту відбуватиметься паралельно з мітингом протесту під його стінами. Яких несподіванок можна звідти очікувати?

– Великих несподіванок сьогодні не буде, тому що такого масового мітингу, як це було 26 квітня, не буде. Люди ще перебувають у режимі свят, і відразу їх кинути на барикади, на битву не вийде. Тому сьогодні, я б сказав, буде мітинг для того, щоб працювати на майбутнє, щоб не було паузи без мітингів, безактивної паузи. Тому буде мітинг, але без особливих несподіванок.

– А щодо самих депутатів? Чи зніме коаліція Миколу Томенка з посади віце-спікера?

– Можливо. Це залежить не від опозиційних депутатів, не від громадського протесту, це залежить від позиції коаліції. А вони налаштовані на те, щоб змінити формат керівництва Верховної Ради і заповнити вакансії першого віце-спікера та віце-спікера Верховної Ради. Очевидно, що в цьому контексті доля Томенка може бути вирішена.

– І хто може потрапити в крісло першого віце-спікера?

– Думаю, квота першого віце-спікера – це буде квота комуністів, тут уже є відкатаний формат, це Адам Мартинюк. А от на віце-спікера буде претендувати хтось із представників національно-демократичних сил. Це символіка, влада йде на це свідомо. Я думаю, це грамотний хід, щоб дезорієнтувати національно-демократичні сили і спостерігачів на Заході. Реальних повноважень цей віце-спікер мати не може, але символіка тут досить важлива.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG