Доступність посилання

ТОП новини

Провина Путіна і Медведєва в Катинській трагедії


Меморіал у Катині
Меморіал у Катині
Лондон – Є декілька суттєвих фактів, які свідчать про те, що питання двох Катинських трагедій розвивається в обнадійливому напрямку. Так хоча б виглядає зовні. Однак є глибинні речі, котрі свідчать про абсолютно протилежне.

Здавалося б, російська сторона робить усе можливе, щоб склалося усеохопне враження, що Москва ладна нарешті поставити останню крапку.

Розслідування другої Катинської трагедії – катастрофи літака під Смоленськом – подають як унікальну співпрацю польської і російської сторін. Хоча при цьому з польського боку уже звучить купа не дуже приємних для Москви запитань.

Аж раптом російська сторона розщедрилася і вивалила кілька документів із архівів сталінських розправ.

Цьому передували вимучені Путіним дуже спізнілі зізнання, що вбивство польських військовополонених – це справа режиму.

Вибачень не дочекаєтесь

На більше він не спромігся. Не повернувся у нього язик проти душі схарактеризувати, хто конкретно стояв за наказом про знищення майже 22 тисяч польських офіцерів. Хоча є свідчення, що вбивств поляків було набагато більше, і цифра сягає загалом 40 тисяч жертв.

Медведєв був трохи щедрішим і видавив із себе слово «Сталін». Ось і все, на що спромоглися два сучасні верховні правителі Росії.

Прямих вибачень так світ і не почув. У Москві вирішили, що цього буде більш ніж достатньо для того, щоб закрити першу Катинську трагедію.

Поки що в Кремлі зовсім не усвідомлюють, що пропущено найголовніше. Путін і Медведєв силами несподіваних обставин обрали найлегший шлях виходу із кризи і звалили усю провину на режим і на Сталіна.

Навіть цю, не найголовнішу, акцію вони зробили під тиском другої Катинської трагедії – масової загибелі провідних польських діячів, включно з президентом Лехом Качинським, під Смоленськом.

Особиста відповідальність

Путін і Медведєв ще раз вислизнули, щоб визнати свою власну провину в катинських вбивствах. Без цього катинське питання залишатиметься відкритим.

Адже Путін і Медведєв особисто винні в багаторічному продовженні усіх крутійств навколо трагедії, якими займалася російська сторона впродовж щонайменше останнього десятиліття, продовжуючи традиції своїх попередників.

І якщо Медведєв винен частково, хоча теж винен, бо президентствує уже кілька років, – то Путін винен по повній програмі.

Він у повний зріст стоїть в ряду Сталіна, Хрущова, Брежнєва, Черненка, Андропова і Горбачова, які протягом усього повоєнного часу творили фальш і фактично ще раз вбивали уже погублених людей. Медвєдєв також встиг притулитися до цього ряду.

Ось у цьому Путін і Медведєв повинні були б персонально вибачитись перед поляками. І не лише перед поляками, а й перед своїми співгромадянами.

Влада завжди персоніфікована так само, як будь-який злочин. І вибачатися треба особисто. За свої власні злочини.

Впертість і затятість правителів лише зажене трагедію в черговий глухий кут, рани від якої будуть загоєні абсолютно іншими людьми. Людьми без власних плям.

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG