Доступність посилання

ТОП новини

«Мовну революцію» готують в Україні під шум щодо «Нафтогазу» і викликів Тимошенко до прокуратури (європейська преса)


Прага – Європейська преса знову рясніє заголовками про Україну, де йдеться про межі проросійськості Віктора Януковича, про стару-нову кримінальну історію Тимошенко, про долю українських енергетичних активів. А тим часом журналісти довідалися, що Верховна Рада спробує до приїзду російського президента Медведєва ухвалити закон про розширення використання російської мови, що призведе до переходу більшої половини України на російську.

Впливова «Файненшел Таймз» публікує аналіз розмови з міністром закордонних справ України Костянтином Грищенком, який запевняє Захід, що є межа проросійськості Президента Віктора Януковича і той нібито й не збирається «поступатися Росії контролем над стратегічними галузями економіки, зокрема енергетичними активами України». Межа у стосунках із Росією, як пояснив Грищенко, полягає лише у налагодженні добрих стосунків із Росією та зручній для Києва ціні на російський газ.Тому, мовляв, і з’явилися «харківські домовленості» про флот та газ. А вже далі, стверджує Грищенко, Україна буде лише прискіпливо рахувати, що вигідно, а що невигідно у стосунках із Росією.

Польська «Ґазета Виборча», поряд із інформацією про виклики Юлії Тимошенко до Генеральної прокуратури у Києві, зауважує, що японське посольство у Києві вже чекає пояснень від нової влади, де уряд Тимошенко подів виручені від продажу лімітів на вуглецеві викиди 300 мільйонів доларів, на що Україна має право за Кіотським протоколом, але мусить витрачати ці кошти лише на екологічні проекти. Уряд Азарова так і не знайшов поки що кінців цих «кіотських грошей» уряду Тимошенко, наголошує «Ґазета Виборча». А японці тимчасом терпляче чекають пояснень.

А російська «Нєзавісмая газета» інформує, що провладна більшість у Верховній Раді має наміри ще до приїзду до Києва російського президента Дмитра Медведєва, тобто, до 17 травня, ухвалити законопроект, котрий дозволяє розширити застосування російської мови в Україні. Депутат від Партії регіонів Вадим Колісниченко, який є автором цього законопроекту, пояснює, що умовою надання російській мові статусу офіційної є факт проживання на адміністративній території як мінімум 10 відсотків російськомовних громадян. Це загрожує перетворенням російської мови на офіційну на більшій частині території України. Чимало експертів вважають, що ухвалення такого закону на догоду Росії може «перетворити тліючий конфлікт між двома частинами України в полум’я регіонального протистояння».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG