Доступність посилання

ТОП новини

У Луцьку зібрали «Книги Великої Волині»


Луцьк – «Книги Великої Волині» – виставку-продаж під такою назвою відкрили сьогодні у Волинському музично-драматичному театрі уже вп’яте. Книжковий вернісаж приурочений 65-й річниці перемоги над нацизмом.

У рейтингу кількості виготовлених українських книг не найбільша за розміром Волинська область займає 5-те місце, у той час як сусідня Рівненщина – 20-те. Відновити книгодрукування, зміцнити ділові стосунки між книгарнями і провідними волинськими та загалом українськими видавництвами і популяризувати цікаву, актуальну й потрібну українському читачеві книгу – таку мету переслідують організатори виставки – обласні рада і держадміністрація та Волинська обласна друкарня. Участь у заході беруть понад 50 видавництв.

Акцент – на видавництва Волині, Рівненщини, Львівщини, Тернопілля, Житомирщини, тобто, тих областей, яких торкається означення «Велика Волинь». Презентуватимуть свої книги і гості з Білорусі та Польщі.

«Має дивувати той зріз українського книготворення, який ми привеземо з Харкова, Львова, Тернополя, і наші луцькі видавництва активно виступлять. Вдасться зустрітися з видавцями й авторами. В нашій країні за рік виготовляють близько 22-х тисяч назв книг. Виставка має показати не тільки те, що відбулося, а й те, що має бути в 2010 році», – говорить директор Волинської обласної друкарні Дмитро Головенко.

Водночас одне з найперших практичних завдань, які ставлять перед собою організатори – зацікавити бізнес у видавничій справі, зауважує Дмитро Головенко.

«Я хочу знайти вчителя, який гарно пише методику, шукаю людину, яка гарно написала книжку для дітей, і купити в неї авторське право, й робити на цьому бізнес, – каже він. – Бо сьогодні ми маємо гарні державні закони про підтримку книговидання, але в нас немає українського книжкового бізнесу. Не хочуть робити бізнесу на книзі, хоч немає податку на додану вартість, на прибуток. А він на помідорах буде заробляти копійки, але йому це зрозуміліше. Бо книжка – інтелектуальний продукт, який мало зважити і побачити, що вона має гарну обкладинку».

Патріотичні проекти волинського вернісажу

Із першого дня на виставці озвучені цікаві проекти – зокрема, голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук зобов’язався посприяти виданню азербайджанського варіанту «Лісової пісні» волинянки Лесі Українки (свого часу він працював в Азербайджані послом).

Серед заходів волинського книжкового вернісажу – круглі столи, дні видавництв, автограф-сесії та творчі зустрічі з відомими письменниками України, а також нагородження газет-популяризаторів книги; підбиття підсумків дитячого конкурсу на кращий відгук на прочитану книгу, переможці яких отримають ноутбуки та персональні комп’ютери.

Директор луцького видавництва «Терен» Андрій Криштальський розцінює захід і як можливість підняти читача до розуміння того, що відбувається в країні – через історію, філософію книг, які популяризує це видавництво. Він вважає, що в Україні триває цинічний наступ на українську книгу.

«Зусилля йдуть і на те, щоб переписати історію. На виставці буде представлено великий масив історичної літератури, про темні сторінки нашої історії – зокрема, наше видавництво пропонує книгу Роберта Конверта «Великий терор», в якій ідеться про Голодомор 1932-33 років, про криваві злодіяння Сталіна. Я вважаю, що ця виставка дуже на часі і дуже актуальна, з огляду на політичні перипетії, які відбуваються сьогодні в столиці. Ми збираємося видати цілу серію книг про ОУН-УПА. Ми не дозволимо переписувати історію, а будемо говорити правду», – наголошує Андрій Криштальський.

На вернісажі йтиметься і про те, яким має бути сучасний книжковий магазин, і як залучити до популяризації книг Укрпошту та місцеву кооперацію.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG