Доступність посилання

ТОП новини

«Жива бібліотека» на Львівщині – десять людських історій про СНІД


Львів – У третю неділю травня увесь світ вшановує пам’ять людей, загиблих від СНІДу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі 40 мільйонів людей живуть із ВІЛ/СНІД. Понад 20 мільйонів уже померли від СНІДу. Україна займає одне з перших місць у світі за швидкістю поширення ВІЛ. Сьогодні у Львові у рамках Всесвітнього дня проходитиме акція «Жива бібліотека», під час якої десятеро людей ділитимуться своїми життєвими історіями.

У Львові, Стрию та Дрогобичі у шести навчальних закладах молоді люди зможуть поспілкуватись з «Живими бібліотечками». Дівчина в інвалідному візку, хлопець, який вживав наркотики, віл-інфікована жінка, молода людина, яка була узалежнена від гральних автоматів, та інші особи розповідатимуть про те, як їх відкидає суспільство, як вони дають собі раду у житті і що додає їм найбільше віри.

Метою цієї благодійної акції, яку проводить фонд «Салюс», є інформувати молодих людей про проблеми ВІЛ-інфекції, про необхідність толерантного ставлення до уразливих груп людей і заохочувати молодь проходити тестування. Акцію «Жива бібліотека» супроводжує мобільна амбулаторія, у якій після зустрічі молодь може анонімно зробити тест.

«Підлітки не дуже охоче йдуть на тестування, бояться, але я зауважила, що вони приходять групами», – розповідає співкоординатор акції Марія Коваль.

За три місяці – 140 нових випадків ВІЛ/СНІД

Лише цього року в мобільній амбулаторії протестувались близько півтисячі жінок із секс-бізнесу і споживачів ін’єкційних наркотиків. У 28 з них були позитивні результати тестувань.

А за три місяці цього року в області зареєстровано 140 нових випадків ВІЛ-інфікованих, у 40 з них встановлений СНІД. Більшу частину хворих становлять особи, які вживають наркотики, застосовуючи брудні шприци.

Львівщина за кількістю ВІЛ-інфікованих посідає 23-є місце з 27 регіонів України. Інфіковані – переважно люди віком від 25 до 49 років.

Однак нині спостерігається різке зростання кількості ВІЛ-інфікованих у Львівській області, зауважила головний лікар Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська.

«Ми можемо це пояснити реальною кількістю ВІЛ-інфікованих і ще й тим, що почали повноцінно працювати неурядові організації, які виявляють вірус у людей. Але ситуація в області тривожна. Торік ми мали найвищий темп приросту захворюваності на ВІЛ-інфекцію. Якщо в інших областях ці темпи складають 6%, то у нас 45%. Ці темпи приросту нас лякають. Така ситуація спостерігалась у Донецькій і Луганській областях 6 років тому. При такій ситуації ми маємо шанси догнати східні і південні області України», – каже лікар.

Мар’яна Служинська не змогла описати єдиний портрет ВІЛ/СНІД-хворих, оскільки недуга не обирає людей ані за матеріальним становищем, ані за соціальним статусом. Нині в області є ВІЛ-інфіковані вчитель, лікар, священик і багато державних службовців. Вірус виявили тоді, коли завагітніли їхні жінки.

Нині на диспансерному обліку перебувають близько 180 діток, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів, у 28 з них підтверджена інфекція.

Якщо у сусідній Польщі близько 20 тисяч інфікованих, то така кількість їх спостерігається лише в одній Донецькій області. А тому важливо інформувати молодь про небезпеку і популяризувати безкоштовне тестування, наголошують фахівці.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG