Доступність посилання

ТОП новини

«Ніч музеїв» покриє Латвію


Цьогорічна «Ніч музеїв» у Хорватії
Цьогорічна «Ніч музеїв» у Хорватії

Рига – Уже шостий рік, як Латвія приєдналася до міжнародної акції «Ніч музеїв». Цього року тема музейної ночі – «За чистий світ», і присвячена вона не тільки екології. Чисте довкілля, чисті думки і дії – ось про такі цінності плануюють цього року розповісти відвідувачам латвійські музеї. У ніч із 15 на 16 травня усі охочі безкоштовно можуть відвідати 96 музеїв та інших об'єктів по усій Латвії, зустрітися зі спеціалістами, послухати чудову музику, взяти участь у дискусіях та майстер-класах.

Традиція проведення «Ночі музеїв» прийшла до Латвії з Європи. Мета акції – залучити увагу людей, які зазвичай не ходять по музеях, але завдяки широкій і різносторонній програмі, можливо, стануть постійними їхніми відвідувачами.

«Ми хочемо, щоб у людей були добрі емоції. Ми хочемо дати можливість тим людям, у яких немає мотивації відкрити важкі двері музеїв, це зробити. Робимо із сподіванням, що хоча б незначна частина з цих відвідувачів повернеться сюди ще раз», – каже керівник відділу музеїв та візуального мистецтва міністерства культури Латвії Яніс Ґар'янс.

Об'єднані культурою

Минулого року «Ніч музеїв» у Латвії відвідали майже 300 тисяч осіб. Біля окремих музеїв навіть створювалися черги охочих, було багато родин із дітьми.

Жителі Риги згадують минулорічну «Ніч музеїв» із досить позитивними емоціями:

– Кожного дня музеї не відвідую, там так офіційно. А під час музейної ночі було весело, цікаво.

– Було дуже цікаво, я не очікувала, що буде так багато людей.

– Дуже гарна ідея, чудова. Люди об'єднані культурою. Побачили багато цікавих виставок, цікавих речей.


Цього року музеї будуть відкриті для безкоштовного відвідування із 19:00 15 травня до першої години дня 16 травня. Окрім музеїв, у акції візьмуть участь й інші установи, зокрема, можна буде відвідати будинок Саейми (парламенту) Латвії, Президентський палац та Національний театр.

Пропонують побувати у «кімнаті страху», спробувати «барикадний бутерброд»...

Програма «Ночі музеїв» надзвичайно широка. Зокрема, Музей літератури і музики пропонує прогулятися по катакомбах і відвідати музейну «кімнату страху». Військовий музей розповість про життя латвійських саперів.

А про те, який чай пили учасники барикад за свободу 1991 року, можна буде довідатися і навіть спробувати його з «барикадним бутербродом» у Музеї барикад. Музей медицини розповість про оздоровчі властивості лазні, а також надасть можливість охочим попаритися.

У Музеї декоративного мистецтва будуть працювати декілька майстер-класів, у Цесіському музеї пройдуть змагання з міського орієнтування «У пошуках живої води». У багатьох музеях будуть виступати відомі музичні колективи.

Щоб враження від «Ночі музеїв» залишилися надовго, Латвійська фотоакадемія започаткувала конкурс фотографій серед відвідувачів.

«Уже шостій рік поспіль у Латвії проходить «Ніч музеїв», але ніхто ще не пробував відобразити враження від заходу за допомогою фотографій. Спробуємо це усе об'єднати, щоб залишилося на пам'ять», – розповів про мету конкурсу викладач фотоакадемії Дайніс Матісонс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG