Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція заявляє про переслідування


Народний депутат, лідер депутатської групи «За Україну» В’ячеслав Кириленко заявив, що в Україні відбуваються «політичні репресії».

Свідченням цього, на його думку, є порушення кримінальних справ проти народних депутатів від опозиції Андрія Парубія та Юрія Гримчака у зв’язку з сутичками в Верховній Раді 27 квітня під час ратифікації «харківських угод».

У той же час, наголосив Кириленко, виступаючи в п’ятницю на телеканалі «Інтер», жодних кримінальних справ немає проти тих представників владних фракцій, які застосовували «грубу фізичну силу» до представників опозиції, завдавши їм серйозні травми.

Україну, «скоріш за все, очікує національний рух опору», заявив Кириленко, як його цитує агентство «УНІАН».

За його словами, йдеться не лише про наявність влади та опозиції в парламенті, а й про те, що в «національному русі опору мають об’єднатися, зокрема, і студентські організації, і профспілки, просто активні люди».

Народний депутат, лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк в ефірі того ж телеканалу теж висловив здивування, що після подій 27 квітня в парламенті порушені кримінальні справи щодо окремих народних депутатів від опозиції, натомість немає кримінальних справ проти депутатів від Партії регіонів. «Там була фактично бійка, дика бійка з боку народних депутатів України від Партії регіонів. Де притягнення до кримінальної відповідальності цих депутатів? Чому Генеральна прокуратура не внесла аналогічне подання на депутатів Партії регіонів?» – риторично запитав він.

Яценюк так само заявив, що опозиція повинна об’єднатися, коли йдеться про «політичні переслідування будь-кого – чи рядового громадянина, чи колишнього прем’єр-міністра», маючи на увазі також нещодавнє поновлення старої кримінальної справи проти Юлії Тимошенко. «Такі політичні переслідування повинні бути зупинені», – вважає він.

Лідер БЮТ і ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко в іншому телеефірі, на каналі «Україна», теж заявила в п’ятницю, що порушення кримінальних справ проти народних депутатів від НУ-НС Юрія Гримчака та Андрія Парубія є, на її думку, продовженням політичного переслідування владою своїх опонентів.

27 квітня у Верховній Раді під час розгляду питання про ратифікацію угоди щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії на території України у сесійній залі парламенту сталися сутички між народними депутатами.

Прокуратура Києва 28 квітня порушила кримінальну справу за фактом хуліганства, вчиненого групою окремих народних депутатів України, за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України.

14 травня у прес-службі київської прокуратури повідомили, що в перебігу розслідування цієї справи слідчий прокуратури порушив кримінальну справу стосовно народних депутатів України Юрія Гримчака та Андрія Парубія за «фактом незаконного впливу» на Голову Верховної Ради України, якого закидали яйцями, та народних депутатів із метою «перешкодити виконанню ними службових обов’язків, вчиненого особою з використанням свого службового становища, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 344 Кримінального кодексу України)».

Кримінальний кодекс України за такий злочин передбачає покарання до п’яти років позбавлення волі, зауважили у прес-службі прокуратури.
XS
SM
MD
LG