Доступність посилання

ТОП новини

Іран погодився на новий план обміну урану на ядерне паливо


Іранські урядовці заявляють, що Тегеран погодився на новий план обміну незбагаченого іранського урану на ядерне паливо для його дослідного медичного реактора, який запропонували Бразилія і Туреччина.

За цим планом обмін має відбуватися на території Туреччини, яка водночас виступатиме його гарантом. У разі зриву домовленості Анкара зобов’язується повернути Іранові його незбагачений уран.

Іранські державні засоби інформації повідомили, що угоду про це підписали сьогодні Іран, Бразилія і Туреччина після переговорів із президентом Ірану Махмудом Ахмадінеджадом у Тегерані президента Бразилії Луїза Інасіу Лули да Сілви і прем’єр-міністра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана.

Бразилія і Туреччина є нині непостійними членами Ради Безпеки ООН. Обидві країни виступали проти запровадження нових санкцій Ради Безпеки проти Тегерана.

Раніше Іран відкинув підтриманий ООН план, який передбачав відправку незбагаченого іранського урану за кордон із наступним отриманням готового високозбагаченого палива для іранського дослідницького реактора.

Іран заявляв, що обмін має відбуватися негайно й на його території. Міжнародна спільнота відхилила цю вимогу.

План обміну має на меті домогтися від Ірану зупинити власну програму збагачення урану, яка може бути здатна збагатити уран і до рівнів, придатних для створення ядерної зброї.

У світі побоюються, що створення ядерної зброї може бути прихованою метою Тегерана під прикриттям мирної ядерної програми, і вимагають, щоб Іран припинив таку діяльність.

Тегеран відкидає звинувачення й заявляє, що ніякі санкції не зупинять його на шляху до досягнення мети. При цьому Іран не подав достатніх підтверджень, що його ядерна програма дійсно суто мирна.
XS
SM
MD
LG