Доступність посилання

ТОП новини

ВООЗ, інтернет і податки – який зв’язок?


Прага – Який зв’язок має доступ до інтернету, податки та глобальні виплати з охороною здоров’я? Як виявилося, ці питання, окрім інших, вирішили обговорити на своєму щорічному зібранні у Женеві делегати чергової річної сесії Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), яка відкрилась у понеділок.

На асамблею до Женеви з’їхались тисячі делегатів із усіх країн світу, серед них близько 60 міністрів охорони здоров’я. Вони говоритимуть про те, чи успішно здійснюються міжнародні медико-санітарні правила, про стратегію скорочення вживання алкоголю, проведуть моніторинг досягнень цілей тисячоліття, пов’язаних зі здоров’ям, а також розглянуть проблеми контрафактних медичних продуктів, інакше кажучи – підроблених ліків.

Плани порушити це питання рік тому на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я (вищий керівний орган ВООЗ) не були реалізовані через пандемію грипу H1N1, і цього року надії знову покладаються на чергову сесію Асамблеї.

Всесвітня організація охорони здоров’я зібрала півтора року тому групу з 25 експертів і доручила їм знайти нові способи фінансування медичних досліджень і розвитку медицини в бідних країнах.

Експерти групи, що складається з «міжнародно-визнаних політиків і технічних фахівців», пропонують безліч «непрямих податків», які потенційно могли б піднімати «дуже значні суми доходів».

Як приклад наводять 10-відсотковий податок на міжнародну торгівлю зброєю, який, за оцінками, може принести чистого прибутку до 5 мільярдів доларів на рік.

Нині у Женеві постало запитання: якими податками можуть обкладатися користувачі інтернету як найпопулярнішого джерела послуг у світі? Адже частина коштів від цих податків також може піти на фінансування розробок життєво важливих ліків.

Кілька років тому Бразилія, для прикладу, запровадила податок (0,38 відсотка) на оплату рахунків у інтернеті та на зняття великих коштів за банкові операції в мережі.З отриманої суми змогли отримати 87 відсотків основних коштів на соціальні програми у цій країні.

В інтернеті рахують за «кліками»

Не існує ніяких узгоджених принципів, як стягнення такого податку може бути реалізоване, але, найімовірніше, мова йде про так звані «кліки». Десять «кліків» мишею під час серфінгу в інтернеті можуть принести в доларах, наприклад, 0,01 податкових надходжень. Із мільярдами користувачів навігації в інтернеті це може принести десятки мільярдів доларів.

Навіть пропозиція про такий спосіб оподаткування викликала пристрасні реакції. Прихильники вбачають у цьому безболісний спосіб для платників податків у розвинених країнах підтримати медичні дослідження у бідніших країнах. Скептики ж сумніваються, чи система спрацює і чи не підірве вона довіри до ВООЗ як ініціатора такої глобальної схеми оподаткування.

Роджер Бейт, фахівець із питань міжнародної політики охорони здоров’я із Американського інституту підприємництва у Вашингтоні, пояснив Радіо Свобода, чим аргументують свою позицію скептики.

«Із розвитку історії ми бачили багато разів, що після того, як податки вводили в дію, їх практично ніколи не скасовували, – каже він. – Таким чином необхідно бути впевненим, що цей захід не тільки короткотерміновий, а й що він не перешкодить бажанню далі користуватися такими послугами».

Ще не проект, тільки тема

Слід зазначити, що дане питання є навіть не проектом, а лише темою обговорення.

Поряд із іншими фінансовими податковими операціями, такими як відсотки з продажу зброї чи авіаквитків, цей, здавалося б, є найпростішим у реалізації, але для того, щоб ця пропозиція набула чинності, її має підтримати кожна із 193 країн-членів ВООЗ. А в кожної своє ставлення до оподаткування.

Доктор Моран Джордж із Інституту міжнародних медико-санітарних досліджень заявила Радіо Свобода, що взаємної згоди щодо оподаткування досягнути нелегко. Вона наводить приклад Великої Британії, яка, не виключено, з такою пропозицією не погодиться.

«Різні уряди мають різні бюджетні цикли і різні податкові системи й завдання. Ми можемо уявити, що різні уряди будуть обирати різні речі, і деякі з них підтримають податок, а деякі – ні», – зауважує Моран Джордж.

Доповіді експертів групи, які виступатимуть цього тижня на Асамблеї ВООЗ, будуть узяті до уваги Організації, а потім пропозиції відправлять на затвердження до Виконавчої ради. Лише після того, як пропозиції стануть легітимними, дійде черга до урядів країн-учасниць ВООЗ, які вирішуватимуть доцільність такого оподаткування у себе вдома.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG