Доступність посилання

ТОП новини

Повінь вносить корективи у польську політику


Наслідки повені у Польщі, 19 травня 2010 року
Наслідки повені у Польщі, 19 травня 2010 року

Варшава – Польща потерпає від повені. Стихійне лихо завдало величезної шкоди економіці країни, а водночас стало політичною проблемою. Невдоволення населення – це серйозне випробування для тих політиків, які беруть участь у виборчій кампанії на посаду президента країни.

Нещастя переслідують Польщу. Ще не загоїлись рани від смоленської авіакатастрофи, як країна опинилася віч-на-віч з величезною повінню. Внаслідок інтенсивних злив із берегів вийшли малі ріки, швидко підіймається рівень води у Віслі та в Одрі.

Стихія просувається територією країни з півдня на північ. Під водою опинилися тисячі господарств і будівель. Є людські жертви.

Найбільш небезпечною стала головна ріка країни – Вісла. Востаннє до такого рівня, як цими днями, вода у ній піднімалась 160 років тому.

Минулої ночі Вісла прорвала захисні протиповеневі вали у Сандомирі й затопила фактично всю правобережну частину міста. Мешканці перших поверхів утікали зі своїх домівок, хто в чому був. Чимало з них втратили все майно.

До удару повені готується столиця країни Варшава. Очікується, що саме цієї ночі рівень води у Віслі досягне максимально високого рівня. Якщо ріка прорве захисні вали, у столиці та в навколишніх населених пунктах треба буде негайно евакуювати 16 тисяч осіб.

Найслабшим місцем у протиповеневих валах є та частина, що межує з варшавських звіринцем. Сьогодні дирекція зоопарку ухвалила рішення про подання заспокійливих речовин тваринам. Якщо ж станеться непоправне і вода ввірветься на територію зоопарку, заявив його директор, частину тварин, можливо, доведеться відстріляти.

Очікується, що завтра повінь зачепить старовинний Вроцлав, який 13 років тому вже зазнав руйнівних наслідків розливу Одри.

Стихія затьмарює виборчу кампанію


Коли стихія розгулялася не на жарт, залунали голоси представників місцевого самоврядування про потребу запровадити стан стихійного лиха. Жертви повені звинувачують владу у бездіяльності й кажуть, що 13 років, які минули від останньої повені, не були використані для створення системи ефективного протиповеневого захисту.

Прем’єр-міністр Дональд Туск визнає, що країна зазнала грандіозних матеріальних збитків і мусить звернутися за допомогою до Європейського Союзу. Польський уряд побоюється, що збитки завдані стихією можуть сягати понад 2 мільярдів євро.

Проте ані прем’єр, ані виконувач обов’язків президента країни не переконані в тому, що потрібно оголошувати стан стихійного лиха. Мовляв, це ніяк не вплине на інтенсивність рятувальних робіт. Натомість експерти звертають увагу на те, що у разі оголошення такого стану довелося б відкласти на осінь президентські вибори, що заплановані на 20 червня.

Доктор Адам Янкевич із Конституційного суду Польщі, говорячи про ймовірні наслідки запровадження в країні стану стихійного лиха, зауважив, що це вплинуло б на весь календар виборів. Річ у тім, що, за Конституцією, впродовж 90 днів після закінчення надзвичайного стану не можуть відбуватися вибори до Сейму, Сенату, органів місцевого самоврядування та вибори президента Республіки Польща.

Незалежно від того, чи буде оголошено стан стихійного лиха, повінь уже вносить серйозні корективи у політичне життя країни. Як поінформував виборчий штаб кандидата на президента Ярослава Качинського, не виключено, що офіційний старт його кампанії доведеться відкласти. Початок кампанії заплановано на суботу та все залежатиме від того, як поводитимуться польські ріки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG