Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані оприлюднили проект нової Конституції


Тимчасовий уряд Киргизстану оприлюднив сьогодні остаточний текст проекту Конституції країни, який, за повідомленням, уже пройшов усенародне обговорення і був обговорений на Конституційній нараді.

У цій остаточній редакції збережене визначення Киргизстану як світської держави; так само залишається нинішня норма, що російська мова є в країні офіційною (а киргизька – державною).

Натомість Киргизстан має стати парламентською республікою, а повноваження президента пропонується обмежити. Серед іншого, на президента можна буде обиратися на шестирічний термін тільки один раз. Президент також має бути позбавлений абсолютної недоторканності, яку передбачає нинішня Конституція, і може притягатися до кримінальної відповідальності, якщо звинувачення в злочині висуне парламент і склад злочину в діях президента підтвердить генеральний прокурор.

Цей проект Конституції буде винесений на референдум, що має відбутися 27 червня. Референдум також має затвердити вчорашній декрет тимчасового уряду, яким голові цього уряду Розу Отунбаєвій надали одночасно повноваження президента перехідного періоду.
XS
SM
MD
LG