Доступність посилання

ТОП новини

«Ми не знаємо, які свідчення даються, ми не знаємо, які інші слідчі дії проводяться» – Мирослава Гонгадзе


Мирослава Гонгадзе
Мирослава Гонгадзе

Київ – Сьогодні журналістові Георгію Гонгадзе мав би виповнитися 41 рік. Майже 10 років тому засновник інтернет-видання «Українська правда» зник безвісти. Перед судом постали лише виконавці його вбивства. Вдова журналіста Мирослава не вірить, що нова влада зможе прискорити перебіг розслідування вбивства Георгія. Нинішній стан свободи слова в Україні журналістка Мирослава Гонгадзе оцінює негативно.

– Ви вже багато років живете за кордоном. Як Ви оцінюєте стан свободи слова в Україні?

– На жаль, я думаю, що стан свободи слова в Україні можна назвати поганим. Тобто, існують певні формальні ознаки свободи слова, але журналісти відчувають на собі тиск. І про це свідчать останні заяви. За останні п’ять років так званої своєрідної відлиги часів Ющенка не були закладені головні основи свободи слова. І цю систему було легко змінити. Думаю, що те, що відбувається зараз, ці намагання знову запровадити цензуру, встановити контроль над медіа – це дуже сумно.

– Чи вплине, на Вашу думку, зміна влади в Україні на стан розслідування справи щодо вбивства Вашого чоловіка?

– Відверто кажучи, надій на це у мене мало. Але ми будемо продовжувати намагатися зробити все, що можливо. Насправді мало надії було завжди, всі ці 10 років. Але все-таки вдалося щось зробити. І зараз головне завдання – це довести справу Пукача, затриманого минулого літа, до кінця. До кінця цього року справа має бути передана до суду. Ми почитаємо матеріали справи і побачимо, які свідчення він давав. На жаль, зараз у нас немає доступу до матеріалів справи. Ми не знаємо, які свідчення даються, ми не знаємо, які інші слідчі дії проводяться. Єдине, що я знаю, що Державний департамент США, і, зокрема, Федеральне бюро розслідувань погодилися на проведення міжнародної експертизи ДНК за участю ФБР. Ми очікуємо, що така експертиза буде зроблена найближчим часом. Більше, на жаль, ніякої інформації у нас як у потерпілих немає.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG