Доступність посилання

ТОП новини

«Щастя моє» в Каннах – «як вчинок, як діагноз»


Режисер фільму «Щастя моє» Сергій Лозниця, 19 травня 2010 року
Режисер фільму «Щастя моє» Сергій Лозниця, 19 травня 2010 року

Прага-Канни – Закінчується 63-й Канський кінофестиваль, у якому вперше в конкурсній програмі бере участь українська стрічка. «Щастя моє» режисера Сергія Лозниці є спільною продукцією України, Німеччини та Нідерландів. На показі стрічки у Каннах побував директор Української кінофундації Андрій Халпахчі і відомий російський кінокритик Андрій Плахов. Вони розповіли Радіо Свобода про те, як прореагували на «Щастя моє» на фестивалі?

Андрій Халпахчі: «Було два покази. Один пресовий, один офіційний. Увечері на пресовому сприйняли дуже-дуже сприятливо цей фільм, великими оплесками. На офіційному показі думки розділилися. Були російські глядачі, які протестували, але здебільшого фільм сприйнятий дуже-дуже з великою підтримкою. Дуже гарна французька преса – сьогодні в «Ле Монді» вийшла дуже схвальна стаття, до того – в «Ліберасьон». І принципово, все ж таки – російська еліта сприйняла цей фільм як вчинок, як діагноз і як попередження для нас усіх.

А ось якими враженнями від фільму поділився один із представників російської еліти – відомий кінокритик Андрій Плахов: «Як на мене – це дуже цікавий фільм, один із найвагоміших у конкурсній програмі Канського фестивалю, з абсолютно самостійним режисерським поглядом, відверто кажучи, навіть не очікував від Сергія Лозниці, який відомий як документаліст, але достатньо холодний у своєму стилі, такого сильного темпераменту і вміння впоратися з такою складною структурою. Це перша ігрова стрічка (не треба забувати про це!) але для мене вона демонструє абсолютно явний талант режисера, а головне – те, що йому є що сказати!».

Чи має фільм якісь шанси на перемогу? – запитало Радіо Свобода в Андрія Халпахчі.

«Я впевнений, що має шанси, – каже він. – По-перше, це в конкурсі єдиний дебют, який позначається «Золотою камерою». Є багато фільмів дуже видатних режисерів, таких як Рашид Бушаред, який вже отримав «Золоту пальмову гілку», як Майк Лі, як Кен Лоудж, тому змагання досить потужне. І дуже важко щось передбачити... Але я розмовляв із багатьма журналістами, спеціалістами – дуже багато вже фестивалів просять включити цей фільм у конкурс (в тому числі у новому фестивалі у Вологді, в Росії цей фільм буде показаний у конкурсі). І я гадаю, що у цього фільму ще велике майбутнє попереду. А тут – тримаємо кулаки і вболіваємо за нашого режисера».

«Це один із сильних фільмів фестивалю»

А ось прогноз кінокритика Андрія Плахова: «Склад журі дуже своєрідний. Мені взагалі в останні роки склади журі кінофестивалів дуже не подобаються – в Каннах, у Берліні... майже всюди на великих фестивалях. Бо, зазвичай, у цих журі переважають актори, чи акторки, медійні обличчя, люди, які мають дуже вузький погляд на кінематограф... Очолює журі Тім Бертон – людина, про яку ми мало що знаємо, можемо судити про його смаки тільки по його фільмах... В усякому разі зрозуміло, що зібралися дуже різні люди... і яким буде їхній вердикт – зовсім не можливо передбачити. Я гадаю, що фільм Лозниці об’єктивно... (а я теж не можу бути абсолютно об’єктивним), але, спостерігаючи за конкурсом, я роблю висновок, що це один із сильних фільмів фестивалю. Однак це зовсім не означає, що він може претендувати на приз, а тим більше, що він його отримає».

Коли буде відомо про результати? – поцікавилося Радіо Свобода у директора Української кінофундації Андрія Халпахчі. «Результати будуть оголошені в неділю на церемонії закриття. До того – як відомо – журі закривають, і рішення до офіційної церемонії нагородження не розголошуються, – каже він. – Але ми ще чекаємо – в суботу мають бути нагороди Міжнародної асоціації кінокритиків, екуменічне журі, ці нагороди мають вже бути оголошені в суботу.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG