Доступність посилання

ТОП новини

Українські рятувальники першими надали допомогу Польщі


Перший рятувальний загін із 27 осіб і дев’яти одиниць техніки МНС України направили до Польщі для допомоги в боротьбі з повінню.

Як повідомляє прес-служба МНС України в неділю, українські насоси можуть забезпечити одночасне викачування майже 1,5 тисячі кубічних метрів води на годину.

У прес-службі наголосили, що Україна – перша країна, яка надала допомогу Польщі в боротьбі з повінню.

Глава МНС України Нестор Шуфрич провів переговори з послом України в Польщі Олександром Моциком і своїм польським колегою Єжи Міллером. Шуфрич також висловив співчуття польській стороні та готовність збільшити обсяг допомоги в разі потреби.

Рятувальні служби Польщі та звичайні поляки продовжують укріплювати протипаводкові вали, яким у багатьох місцях через високий рівень води в річках загрожує прорив, що може призвести до підтоплення нових місцевостей.

Глава польського уряду Дональд Туск на останньому засіданні кризового штабу заявив, що високий рівень води у річках зберігається вже тиждень після початку повені в країні, яка за своїми масштабами вже перевищила повінь 1997 року.

За словами голови уряду, рівень води сильно знизився лише на півдні, але там, де території підтоплено, ситуація залишається вкрай складною.

За даними прес-служби уряду Польщі, рятувальні роботи, крім рятувальних служб та добровольців, проводять 2,5 тисячі солдатів. До робіт залучено також 23 вертольоти та 31 одна амфібія.

За даними польських ЗМІ, від підтоплень постраждали близько 100 тисяч сімей 38-мільйонної Польщі.

При цьому через затоплення більше 20 тисяч осіб були евакуйовані.

Загрозливою залишається ситуація у польській столиці Варшаві, де підтоплення у випадку прориву протипаводкових валів можливі в 9 із 18 районів міста.

Міська влада, попри те, що рівень води у Віслі зменшився з вчорашніх 780 сантиметрів до 755 сантиметрів, доручила закрити в понеділок близько 120 освітніх закладів у районах, яким загрожує підтоплення.

Складна ситуація також у Вроцлаві на заході Польщі, де вчора затоплено житловий масив із 6,5 тисячами мешканців.

За даними влади, повінь знищила у Польщі 300 кілометрів автомобільних доріг та 70 кілометрів залізничних колій.

Кожна постраждала польська сім`я зможе отримати до близько 2 тисяч доларів так званої оперативної допомоги та розраховувати на кошти для відбудови знищеного житла.
XS
SM
MD
LG