Доступність посилання

ТОП новини

Економіка – у центрі уваги діалогу США-Китай


Лідер КНР Ху Цзіньтао з держсекретарем США Гілларі Клінтон під час церемонії відкриття китайсько-американського стратегічного форуму в Пекіні, 24 травня 2010 року
Лідер КНР Ху Цзіньтао з держсекретарем США Гілларі Клінтон під час церемонії відкриття китайсько-американського стратегічного форуму в Пекіні, 24 травня 2010 року

Нью-Йорк – У Пекіні проходить американсько-китайська зустріч «Стратегічний та економічний діалог». Численну американську делегацію очолюють державний секретар Гілларі Клінтон і міністр фінансів Тімоті Ґайтнер. Обговорюють проблеми взаємин і можливі шляхи подолання розходжень, але, згідно з повідомленнями, попри ввічливий обмін побажаннями, до реальних зрушеннь поки що не дійшло.

Найгострішими вважають економічні проблеми, питання торгівлі та інвестиційної політики. Тімоті Ґайтнер, міністр фінансів США, cказав, звертаючись до господарів, що «наші спільні інтереси полягають у підтримці відкритішої глобальної торговельної системи зі справедливим балансом переваг і відповідальності. З таким балансом країни можуть конкурувати як рівні. Наші дві держави багато виграють від відкритої торгівлі та інвестицій, тому ми вітаємо сьогодні відкритіший Китай».

У цій ввічливій похвалі Китаєві, одначе, бажаного більше, ніж реального. Китай штучно тримає на низькому рівні обмінний курс власної валюти. За підрахунками економістів, – на 40 відсотків нижче реальної вартості юаня.

Це робить товари китайських експортерів настільки дешевими, що американські компанії не в стані конкурувати. Відповідно, Китай продає в Америці товарів на 227 мільярдів доларів більше, ніж Америка в Китаї. Такі підсумки минулого року. До того ж, Китай створює у себе митні та бюрократичні бар’єри для американських компаній та капіталовкладень.

Позиція китайської сторони

Китайський лідер Ху Цзіньтао пообіцяв досягти «поступового вдосконалення» обмінного механізму юаня, але нічого конкретного не заповідав.

«Ми сприятимемо подальшому розширенню внутрішнього споживання, збільшимо сімейне споживання і безумовно сприятимемо здоровому й збалансованому розвиткові зовнішньої торгівлі, виступатимемо проти будь-яких форм торговельного протекціонізму», – сказав лідер Китаю.

Між тим, нинішній курс юаня, на думку оглядачів, може зашкодити розвиткові взаємин між двома державами. Група американських конгресменів вимагає впровадження аналогічних обмежень для китайських імпортних товарів на американському ринку. Діалог триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG