Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали готують законопроект про використання мов меншин в Україні


Партія регіонів планує найближчого тижня внести до Верховної Ради законопроект про базові мови в Україні для того, щоб парламент устиг ухвалити його до завершення нинішньої сесії, заявив сьогодні член фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, законопроект має на меті «врешті-решт, поставити все на свої місця і зафіксувати зобов’язання України перед Радою Європи з Хартії регіональних мов, забезпечивши право територіальних громад, і найголовніше, право всіх людей використовувати свою рідну мову в рамках тих повноважень, які буде надано законом».

Депутат додав, що в основу цього документа покладено законопроект, який розробив іще Євген Кушнарьов – депутат Партії регіонів, який загинув у 2007 році. Як сказав Колесніченко, законопроект Кушнарьова отримав оцінку європейських експертів і пройшов серйозну доробку.

При цьому Колесніченко наголосив, що йдеться не лише про використання російської мови. «Чому ми не скажемо про угорську, румунську? Чому у нас все пов’язано тільки з російською мовою? У нас 13 регіональних мов. У нас достатня кількість громад, і держава зобов’язалася захищати їхнє право на використання своєї рідної мови», – заявив він.

Депутат додав, що цей законопроект від Партії регіонів спрямований саме на захист прав регіональних меншин.

За словами Колесніченка, з ухваленням цього закону регіональні громади зможуть використовувати свою рідну мову в системі освіти, в системі діловодства, в системі судочинства – «практично в усіх сферах життя, як це і передбачено Хартією регіональних мов і чинним, але застарілим законом Української СРСР про мови».

Депутат пояснив, що наразі Партія регіонів завершує консультації в рамках коаліції стосовно ухвалення цього законопроекту в парламенті.

Сьогодні ж щоденник «Сегодня» цитує народного депутата з фракції Партії регіонів Олену Бондаренко про те, що нині «майже вся фракція залучена до розробки нового закону про мови», який, за її словами, має бути внесений до парламенту до червня і ухвалений до кінця того місяця.

За її словами, законопроект має «зняти багато питань, включно з мовними проблемами в освіті і в кіно», зокрема, запровадити «обов’язкову вимогу питати студентів та батьків учнів, якою мовою вони хочуть учитися», а також повернути російську мову і в суди.

Про інші мови, крім російської, Бондаренко не згадувала.
XS
SM
MD
LG