Доступність посилання

ТОП новини

Місто Трієст – це інша Італія


Трієст на карті Італії
Трієст на карті Італії

Рим – З першого погляду на географічну карту місто Трієст важко віднести до Італії, бо розташоване майже на кордоні між Словенією та Хорватією. Якщо додати, що протягом віків це був головний порт Австро-Угорської імперії, то зрозуміло, чому Трієст називають не зовсім італійським містом, а ідеальною сумішшю латинської, слов’янської та німецької культур.

Щось тут нагадує Венецію, до якої 145 кілометрів у західному напрямку. Трієст також вважають перлиною Північної Адріатики. Це не є туристична Мекка, але в чомусь Трієст таки перевершив свою славну сусідку. Центральна площа Об’єднання Італії, частина якої виходить у море, подібна до венеціанської Сан-Марко. Оточена багатими адміністративними палацами з водограєм посередині, вона стала найбільшою приморською площею Європи.

Насправді Трієст – як місток між Європою та Середземномор’ям, між Заходом i Сходом. Ще одна пальма першості: тут у 2005 та 2009 роках був найвищий у країні рівень життя. Коли мова заходить про вдосконалення системи громадського транспорту, освіти чи охорони здоров’я , преса рясніє репортажами з Трієста: острів щастя в Італії є!

Місто для літераторів

Флегматичне місто в глибині Трієстської затоки приваблює інтелектуалів і митців із різних країн. Декотрі з видатних осіб присутні у місті й сьогодні, але у бронзі. Невисокий скульптурний чоловічок в окулярах і капелюсі на містку через Великий канал – це статуя Джеймса Джойса. Ірландський письменник викладав англійську і писав тут перші сторінки знаменитого твору «Уліс».
Кав’ярні… Їх тут безліч: історичні з інтер’єрами часів Австрійської імперії і сучасні з модерними столиками на вулиці. Німецький письменник, майстер детективу Вайт Гайнікен, живучи у Трієсті 13 років, також полюбляє писати свої кримінальні сюжети у місцевих кав’ярнях.

«Я обрав Трієст тому, що він є прототипом справжнього європейського міста. Тут мешкали і проживають нині багато іноземців, представники понад 90 національностей та етнічних груп. У Європі не знайдете іншого міста, настільки відкритого до національних контрастів і суперечностей. Ми практично в серці Європи», – говорить письменник.

Кава – це наука

На завершення кавової теми як не згадати про Університет кави у Трієсті. Заклад має близько 20 філіалів у світі. Майбутніх фахівців тут навчають усім тонкощам кавової індустрії. А пересічні обивателі на курсах за лічені дні можуть опанувати деякими секретами домашнього ранкового ритуалу приготування кави.

Більше про цей заклад розповів директор Роберто Мореллі.

«Університет кави був заснований в Неаполі у 1999 році, оскільки власне Неаполь вважають кавовим містом Італії. У 2003 році університет перенесли до Трієста, бо це базове місто торгівлі кавою з точки зору морського сполучення. Маємо порт, тут постійно діє своєрідний ярмарок кави від часів Австро-Угорської імперії, особливо збільшився інтерес після Другої світової війни», – розповів Мореллі.
Портове італійське місто з населенням понад 200 тисяч – побратим українського Миколаєва. У Трієсті багато католицьких і православних храмів. На вулиці часто долинає щось знайоме для вуха і майже зрозуміле словенською та хорватською мовами. Клієнтів у тавернах розважають також слов’янською музикою, яка популярна і серед німецькомовних жителів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG