Доступність посилання

ТОП новини

CША: військам наказали посилити таємні операції


Американські військові у Афганістані, 25 травня 2010 року
Американські військові у Афганістані, 25 травня 2010 року

Нью-Йорк – Американські війська отримали наказ істотно посилити таємні операції за океаном із метою перешкодити діяльності ворожих угруповань і протистояти потенційним загрозам, зокрема з боку Ірану. Це повідомлення як сенсаційну новину вмістила на першій сторінці газета «Нью-Йорк Таймс».

Ця газета має репутацію добре й солідно поінформованої. У даному випадку видання посилається на секретну директиву генерала Дейвіда Петреуса, який очолює Центральне командування збройних сил США, надіслану військам у вересні минулого року.

Директива Петреуса наказує скеровувати як до дружніх Америці, так і до ворожих країн підрозділи військ спеціального призначення для збору розвідувальних даних і налагодження зв’язків із місцевими силами.

Йдеться про регіони Близького Сходу, Центральної Азії та Африки. Названо, зокрема, такі країни, як Іран, Саудівська Аравія, Сомалі, Ємен, Сирія.

У наказі також йдеться про посилення розвідувальних дій на випадок майбутнього удару по ядерних об’єктах Ірану. Мета цієї діяльності, мовиться в директиві, створювати мережі, які зможуть «проникати, перешкоджати, завдавати поразки або знищувати» терористичні угруповання типу «Аль-Каїди» та інших подібних організацій, «готуючи грунт» для можливих майбутніх бойових дій американських чи місцевих військ.

Як реагує офіційний Вашингтон

Урядовці, що ознайомили журналістів із текстом директиви, зробили це за умов анонімності.

Представники Білого дому та міністерства оборони, до яких журналісти «Нью-Йорк Таймс» звернулися за роз’ясненнями, особливо щодо дій проти Ірану, відмовилися коментувати.

Представник Центрального розвідувального управління Пол Джимільяно відмовився підтверджувати існування секретної директиви, але сказав, що Пентагон і ЦРУ координують свої дії.

Марк Мазетті, автор публікації, зазначає, що адміністрація президента Барака Обами стверджує, що покарання Ірану за ядерну програму поки що обмежується дипломатичними та економічними санкціями, одначе Пентагон мусить мати заздалегідь підготовлений план бойових дій проти країни-«ізгоя», якщо президент віддасть наказ.

«Міністерство оборони не може відкладати все на останній момент», як пояснив один неназваний посадовець Пентагону, ознайомлений з директивою генерала Петреуса.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG