Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові екологи протестують проти знесення дерев у парку заради нової дороги


Харків – Справжня війна за ліс розгорілася у Харкові. Місцева влада дала дозвіл на вирубку півтисячі дерев у парку імені Горького, щоб прокласти тут нову магістраль. На захист зеленої зони стали екологи. Вони влаштували в парку цілодобове чергування і намагаються перешкодити лісорубам. Екологічна акція перетворилася на відверте протистояння – у сутичках із комунальниками та правоохоронцями потерпіло кілька людей.

Вирубку дерев у парку імені Горького екологи називають незаконною. Юрист Євген Соловйов, що приєднався до екогрупи «Печеніги», пояснює: роботи в зеленій зоні почалися до того, як офіційно оприлюднили відповідне рішення міськради, всупереч міжнародним нормам чиновники не проводили громадських слухань і не зробили опис дерев, що потрапили під вирубку.

«У цій ухвалі мовиться, що на даній ділянці налічується усього 503 дерева, які підлягають вирубці. На сьогоднішній момент представники екологічної групи «Печеніги» задокументували, що вже зараз зрубано більше ніж 600 дерев», – каже Євген Соловйов.

Минулої п’ятниці він разом із правозахисником Юрієм Кальченком намагалися перешкодити роботі лісорубів і стали під віковим дубом, який збиралися зрубати. Робітники у відповідь застосували силу, і юристові, якому пошкодили око, довелося звертатися до медиків.

У вівторок комунальники приїхали пиляти дерева вже разом із правоохоронцями. Міліція почала силою відтягувати від дерев людей, які закрили сосни власними тілами, і кілька активістів, що оселилися в парку у наметах, дістали синці. Пізніше в міліції пояснили: вони лише забезпечують охорону громадського порядку.

Ліс заради дороги чи дорога заради землі?

Надвечір акція протесту перемістилася під стіни міської ради. У її затишних кабінетах від будівництва нової дороги вбачають лише користь і заперечують заяви про незаконність робіт.

Начальник управління будівництва, ремонту та реконструкції Володимир Рибаков на засіданні виконкому наголосив: нова магістраль нарешті дасть можливість позбутися заторів на центральних дорогах міста. А половина дерев, що потрапили у зону будівництва, мовляв, сухі.

«Нова дорога дозволить з’єднати дві радіальні магістралі міста: вулицю Сумську та проспект Леніна. У зону будівництва цієї дороги, згідно з проектом, підлягає під знесення 503 дерева. Ці дерева були досліджені фахівцями інституту «Східлісозахист». Лісопатологи з’ясували, що 228 дерев є в незадовільному стані і потребують заміни, знесення», – сказав Володимир Рибаков.

Роздивившись пеньки зрубаних дерев, екологи з’ясували, що сухими з них було лише двадцять відсотків. Активісти переконані: за всією цією історією криється бажання можновладців скоріше роздати комерційним структурам обіцяні ділянки землі поруч із новою дорогою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG