Доступність посилання

ТОП новини

Клінтон закликає світ до дії щодо Північної Кореї


Державний секретар США закликала світ дати відповідь на потоплення південнокорейського корабля, яке, за даними розслідування, спричинила північнокорейська торпеда.

Виступаючи після переговорів із керівниками Південної Кореї в Сеулі, Гілларі Клінтон заявила: «Незалежне міжнародне розслідування було об’єктивне, свідчення переконливі, висновок неминучий: це була неприйнятна провокація Північної Кореї, і світова спільнота має відповідальність і обов’язок дати відповідь».

За її словами, потоплення корабля «вимагає твердої, але зваженої відповіді», і Сполучені Штати консультуватимуться з Південною Кореєю та з членами Ради безпеки ООН щодо належних дій.

Тим часом у Китаї заступник міністра закордонних справ Чжан Чжицзюнь заявив, що Пекін іще вивчає інформацію про потоплення корабля. За його словами, «діалог кращий від конфронтації».

Північна Корея не раз уже заперечувала свою причетність до потоплення в березні південнокорейського корвета «Чхонан» із 46 членами його команди. Пхеньян попереджає, що будь-яке покарання за цей інцидент може призвести до війни.

Сьогодні в Пхеньяні оголосили про нові заходи для розриву відносин із Сеулом. «Комітет мирного возз’єднання Кореї офіційно оголошує, що віднині запроваджує рішучі заходи для повного замороження міжкорейських відносин, цілковитого скасування угоди про ненапад між Північчю і Півднем і повного зупинення міжкорейської співпраці», – зачитали заяву на державному телебаченні Північної Кореї.
XS
SM
MD
LG