Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: становище з шенгенськими візами для українців поліпшується


Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заявив, що відзначає «поступове поліпшення загальної ситуації з оформленням віз для громадян України» до країн Європейського Союзу та «шенгенського простору».

Повністю ж проблемні питання у візових відносинах України з країнами ЄС зможе зняти лише запровадження повноцінного безвізового режиму для всіх громадян України, сказав Костянтин Грищенко, виступаючи на міжвідомчій нараді з питань координації діяльності органів виконавчої влади у сфері зовнішніх відносин.

За його словами, Україна як європейська держава зацікавлена в запровадженні безвізового режиму до ЄС для її громадян, і робота над підписанням між Євросоюзом і Україною «дорожньої карти» щодо заходів для цього є серед головних завдань Міністерства закордонних справ.

Нині громадяни країн ЄС і «шенгенського простору», а також іще низки держав світу, мають право відвідувати Україну на короткий термін без віз.

Натомість деякі категорії українців мають право на спрощений порядок оформлення шенгенських віз, а власники службових і дипломатичних паспортів України теж мають можливість безвізових короткотермінових відвідин країн ЄС.

Також формально без віз, але натомість зі спеціальними дозволами можуть відвідувати в спрощеному порядку 30-кілометрові прикордонні зони сусідніх країн ЄС (Польщі, Словаччини й Угорщини; з Румунією переговори ще тривають) громадяни України – мешканці таких самих прикордонних зон із українського боку.
XS
SM
MD
LG