Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь пропонує Росії контроль над ГТС за дешевий газ


Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що готовий передати Росії контрольний пакет акцій білоруського газотранспортного підприємства «Белтрансгаз» в обмін за отримання природного газу з Росії за внутрішньоросійськими цінами.

Виступаючи перед студентами в місті Могилеві, він додав, що так само готовий на вигідних для Росії умовах продати їй акції білоруських нафтопереробних підприємств теж в обмін на дешевшу нафту, на яку Росія не налічувала б експортне мито.

Нині Росія вже має в «Белтрансгазі» рівно 50 відсотків акцій, а другу половину – білоруська держава; контрольного пакету не має ніхто, що створює незручності в управлінні в конфліктних ситуаціях. Контрактна ціна газу для Білорусі нині становить 169 доларів за тисячу кубометрів, а середня за нинішній рік може скласти понад 180 доларів. Внутрішні російські ціни більш як удвічі менші.

Білорусь також отримує з Росії близько чверті обсягу закуповуваної нафти, який вона споживає сама, без російського експортного мита; решта, що її Білорусь використовує для переробки й подальшого продажу на зовнішніх ринках, обкладається 100-відсотковим митом.
XS
SM
MD
LG