Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії починаються парламентські вибори


У Чехії сьогодні розпочинаються дводенні вибори до Палати депутатів, нижньої палати чеського Парламенту. За законодавством країни, голосування відбувається в другій половині дня у п’ятницю і в першій половині в суботу.

За попередніми опитуваннями громадської думки, веде перед партія соціальних демократів, яка, однак, не зможе набрати більшість, необхідну для формування уряду.

Чеська соціально-демократична партія, яка веде своє походження з колишніх реформованих комуністів, виступають за підвищення податків для людей із високими доходами і розширення соціальних пільг для звичайних громадян.

Головний супротивник соціальних демократів – правоцентристська Громадянська демократична партія, яка застерігає про можливість фінансової кризи, подібної до грецької, і виступає за скорочення державних витрат.

У Палаті депутатів Парламенту Чехії 200 місць. Депутатів обирають за партійними списками. Щоб провести своїх депутатів, партії, які беруть участь у виборах, мають подолати 5-відсотковий виборчий бар’єр.

З березня 2009 року, після того, як нинішній склад парламенту виніс вотум недовіри урядові, який сформували правоцентристські партії, при владі в Чехії перебуває тимчасовий, формально непартійний уряд.
XS
SM
MD
LG