Доступність посилання

ТОП новини

Табачник: учити, що Голодомор – не геноцид, а «спільна трагедія»


У навчальній програмі шкіл в Україні необхідно «чітко вказати, що Голодомор 1933 року – це спільна трагедія народів України, Росії, Білорусі і Казахстану», заявив міністр освіти Дмитро Табачник у перебігу «прямої лінії» в редакції газети «Комсомольська правда в Україні».

За його словами, треба при цьому вказати, скільки людей загинуло від цієї біди в кожній із тодішніх республік, вказавши, що найбільші втрати сільського населення, понад 41 відсоток, були в Саратовській області Росії.

Тоді, додав Табачник, «учитель не зможе промивати мізки школярам відповідно до своїх суб’єктивних поглядів».

Дослівно такої позиції, про голод 1930-х років як «спільну трагедію народів СРСР», дотримується нині Росія, яка так само категорично відмовляється визнавати частину тих подій, Голодомор, як геноцид українського народу.

При цьому і Росія, і Табачник замовчують, що, на відміну від значних територій тодішнього СРСР, які на початку 1930-х років тяжко потерпіли від голоду через неврожаї з природних причин, саме в Україні і в частині Кубані, де більшість населення тоді становили українці, голод був тоді влаштований радянською владою штучно.

У 2006 році Верховна Рада України визнала Голодомор геноцидом українського народу.
XS
SM
MD
LG