Доступність посилання

ТОП новини

У Партії регіонів критикують кримські рішення щодо російської мови


Народний депутат, член Партії регіонів Віталій Заблоцький, коментуючи в ефірі Радіо Свобода вчорашні рішення Верховної Ради Криму щодо підвищення статусу російської мови в автономії, заявив, що захищати в Україні треба не російську, а українську мову.

«Коли йдеться про українську мову, то вона перш за все потребує захисту – від політичних спекуляцій навколо неї. Я розумію стурбованість усіх, хто про це каже. Бо російська мова існує в медійному просторі, а український медійний простір спотворений і слабкий, так само, як і книжковий ринок. Чому вмирає мова? Мова вмирає, коли немає літератури, коли немає кінематографу, коли немає що читати», – сказав Віталій Заблоцький.

Інший народний депутат, член Партії регіонів Володимир Зубанов, на прес-конференції в Києві висловив думку, що прокуратура опротестує кримські рішення.

За його словами, в постанові про регіональний статус російської мови в Криму Верховна Рада автономії послалася на Європейську хартію регіональних мов, але при цьому не повністю виконала її вимоги.

Регіонал нагадав, що Хартія визначає: розвиток регіональних мов не має впливати на функціонування офіційної мови на всій території країни.

Тому, сказав він, якщо спиратися на цю Хартію, то в Криму «мають вивчати і знати українську мову і впровадити її як офіційну, а потім уже захищати, як вони й вирішили, російську і кримськотатарську».

«Якщо Крим сказав «А», то потрібно говорити і «Б», тобто і українську мову знати і впроваджувати», – заявив Володимир Зубанов.
XS
SM
MD
LG