Доступність посилання

ТОП новини

Президент США відвідав місцевість, потерпілу від виливу нафти


Барак Обама вже вдруге відвідав у п’ятницю узбережжя Мексиканської затоки у штаті Луїзіана, щоб оцінити зусилля на боротьбу з найбільшим в історії США виливом нафти в море.

Керівник нафтової компанії British Petroleum, зі свердловини якої виливається нафта, Тоні Гейворд заявив, що про успіх чи неуспіх останньої наразі спроби зупинити вилив стане відомо протягом наступних двох діб.

За його словами, тим часом можна говорити, що певний успіх таки є.

Компанія заливає аварійну свердловину спеціальною важкою сумішшю зі вмістом цементу і глини, яка мала б перекрити її.

Інші повідомлення про перебіг операції різняться в оцінках її успішності.

Командувач Берегової охорони США, яка теж бере участь у ліквідації наслідків аварії, адмірал Тад Аллен заявив у телевиступі вранці в п’ятницю за місцевим часом, що наступні 12–18 годин будуть вирішальними в намаганні зупинити вилив.

Великі кількості нафти виливалися зі свердловини на глибині півтора кілометра на дні Мексиканської затоки від 21 квітня, коли стався руйнівний вибух на нафтовидобувній платформі, що її використовувала компанія British Petroleum.

За останніми даними, щодня зі свердловини в воду виливалося від 12 до 19 тисяч барелів нафти (від 1 мільйона 900 тисяч до 3 мільйонів літрів) – набагато більше, ніж 5 тисяч барелів, як вважали було спершу.

Вилита нафта завдає значної шкоди довкіллю, зокрема, морському життю і заповідним берегам Мексиканської затоки, а також великої економічної шкоди.
XS
SM
MD
LG