Доступність посилання

ТОП новини

У світі засуджують напад на меншину в Пакистані


Сполучені Штати і Європейський Союз, серед інших країн та організацій, засудили в п’ятницю напади в Пакистані на мечеті релігійної меншини, внаслідок яких загинули щонайменше 80 осіб.

Державний департамент США заявив, що Сполучені Штати засуджують «жорстоке насильство щодо невинних людей», і додав, що Вашингтон завжди виступає проти насильства за релігійною ознакою.

Координатор зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон заявила, що «приголомшена» нападами, й додала, що Євросоюз далі допомагатиме Пакистанові боротися з насильницьким екстремізмом.

Раніше в п’ятницю підозрювані ісламісти з вогнепальною зброєю і вибухівкою захопили дві мечеті, які належать релігійній течії ахмадія, в різних частинах другого за населенням у Пакистані міста Лагора на північному сході країни. Пізніше поліція звільнила обидві мечеті, які були повні людей із нагоди п’ятничних молитов.

Під час захоплення мечетей і в подальших перестрілках загинули щонайменше 80 осіб, понад 100 людей поранені.

За повідомленнями, троє з нападників теж загинули, підірвавши на собі пояси з вибухівкою, двох захопили живими; доля ще двох можливих нападників іще не з’ясована.

У нападі підозрюють пакистанських талібів, радикальних послідовників сунітського різновиду ісламу, які вважають прихильників віри ахмадія за «невірних».

Представники різних гілок цієї течії, що виникла на базі ісламу наприкінці 19-го століття, вважають себе мусульманами; натомість більшість мусульман вважає, що ті не належать до ісламу, і часто переслідують їх.

Раніше в Пакистані радикальні суніти вже не раз нападали на прихильників течії ахмадія.

Пакистан є єдиною країною, де визнання ахмадія за неісламську релігію здійснене на рівні держави, що тягне за собою низку законодавчих обмежень на їхню віру.
XS
SM
MD
LG