Доступність посилання

ТОП новини

У лютневій загибелі цивільних в Афганістані винні американські військові – слідство


За оприлюдненими в суботу даними американського військового розслідування, в загибелі принаймні 23 цивільних афганців під час повітряного удару наприкінці лютого винні недосвідчені оператори безпілотного літака-розвідника.

За звітом слідства, оприлюдненим у Кабулі, наземна команда, яка дистанційно керувала безпілотником із бази в Неваді у США, не змогла чи не схотіла звернути увагу на свідчення того, що в автоколоні, за якою стежив розвідник в афганській провінції Урузґан, їхали цивільні люди.

Через подану ними хибну інформацію командири сухопутних військ на місці подій, де поруч точився бій із повстанцями, вирішили, що то їде підмога повстанцям, і викликали бойові вертольоти, які й розстріляли колону.

Американські війська широко використовують у воєнній кампанії в Афганістані безпілотні літаки – і як розвідники, і як бойові машини, що завдають ударів по наземних цілях.

До цього другого використання, для безпосередньої боротьби з повстанцями, США вдаються й у прилеглих до Афганістану частинах Пакистану з фактичної згоди пакистанської влади. Там такі повітряні удари часто викликають гучну критику, бо в них нерідко гинуть цивільні люди.
XS
SM
MD
LG