Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС вітають домовленість щодо непоширення


Координатор зовнішньої політики Євросоюзу Катрін Аштон привітала в суботу декларацію конференції з перегляду виконання Договору про непоширення ядерної зброї, яку узгодили в п’ятницю.

За її словами, ця декларація «містить план дій щодо трьох підвалин Договору: роззброєння, непоширення і мирного використання ядерної енергії».

У п’ятницю представники 189 країн-учасниць Договору про непоширення ядерної зброї узгодили спільну декларацію, яка має на меті наблизити світ до ядерного роззброєння.

Декларацію узгодили одностайно на закінчення місячного перегляду виконання Договору в Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку.

Вона, серед іншого, містить заклик почати 2012 року переговори про заборону ядерної та іншої зброї масового знищення в широкому регіоні Близького Сходу; очікують, що в таких переговорах мали б узяти участь і Ізраїль та Іран – регіональні суперники, що, як вважають, мають ядерну зброю або прагнуть її здобути.

Документ також закликає п’ять визнаних ядерних держав – Велику Британію, Китай, Росію, Сполучені Штати і Францію – зобов’язатися прискорити скорочення своїх ядерних арсеналів. Але графіку такого скорочення декларація не пропонує.

Вона також не згадує, що Іран є єдиною країною-учасницею Договору про непоширення, яка є його визнаним порушником.
XS
SM
MD
LG