Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль підтверджує загибель активістів, що везли гуманітарну допомогу для Смуги Газа


Ізраїльські військові підтвердили факт загибелі більш ніж десяти пропалестинських активістів у результаті спроби групи суден прорвати ізраїльську блокаду Смуги Газа.

Флотилія кораблів з гуманітарними вантажами та кількома сотнями активістів вирушила до берегів Гази з Кіпру в неділю.

Ізраїль раніше попередив, що зупинить конвой. Перед тим, як зупинити судна, ізраїльські військові моряки по радіо звернулися з пропозицією до присутніх на борту корабля: «Ізраїльський уряд підтримує поставку гуманітарної допомоги цивільному населенню Смуги Газа і запрошує вас пройти в ізраїльський порт Ашдод. Гуманітарні вантажі будуть доставлені звідти по суші через контрольно-пропускні пункти під вашим спостереженням, після чого ви зможете повернутися додому на суднах, на яких ви прибули» – сказав офіцер ізраїльського військово-морського флоту.

Речник ізраїльського командування підполковник Авіталь Лейбович заявила, що пропалестинські активісти напали на ізраїльських військових після того як вони висадилися з вертольотів на палубу турецького корабля, який очолював флотилію.

Одрі Бомзе, адвокат пропалестинського «Руху за вільну Газу», назвав ізраїльські твердження «обурливими» і зазначив, що на турецькому кораблі здійснили повний обшук на предмет наявності зброї представники від країни-члена НАТО.

Бомзе також повідомив, що пропалестинські активісти ігнорують вимоги Ізраїлю, щоб доставити допомогу через ізраїльські канали, тому що вони переконані, що Ізраїль не буде поставляти допомогу.

Влада Туреччини висловила Ізраїлю різкий протест. Турецький уряд зібрався на екстрену нараду.

Радикальне угрупування «Хамас», що контролює Смуги Газа, закликало до «повстання» проти Ізраїлю.

Флотилія кораблів, які перевозили понад десять тисяч тон тонн гуманітарної допомоги та матеріалів для відбудови інфраструктури, була завантажена в Туреччині і в неділю відправилася з Кіпру з близько 700 пропалестинських активістів на борту – більшість з них з Туреччини.
XS
SM
MD
LG