Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль починає депортувати учасників конвою до Смуги Гази


Ізраїль почав сьогодні процес депортації сотень пропалестинських активістів, затриманих учора внаслідок затримання ізраїльськими військовими конвою з гуманітарною допомогою для Смуги Гази.

За повідомленням Міністерства внутрішніх справ Ізраїлю, першу групу з кількох десятків активістів відправили на летовище Тель-Авіва для депортації.

Тих, хто відмовився назватися, наразі відправили до ізраїльської в’язниці.

Тих, хто не згоден із депортацією, заслухає суд, який вирішуватиме, чи висувати проти них звинувачення. Якщо суддя не висуне звинувачень, їх усе одно депортують.

За даними міністерства, на борту шести затриманих суден було 686 пасажирів із 38 країн, зокрема, Європи й Південної Азії; багато з них – громадяни Туреччини. Серед них є також громадяни США, самого Ізраїлю і палестинських територій. Судна відконвоювали до ізраїльського порту Ашдод.

Громадянства дев’яти осіб, загиблих під час операції затримання, наразі не називають.

Туреччина послала до Ізраїлю три літаки, які мають вивозити депортованих, зокрема, близько 20 турецьких громадян, поранених під час затримання конвою.

Прем’єр-міністр Туреччини, яка неофіційно підтримала конвой, Реджеп Тайїп Ердоган назвав сьогодні цю операцію «кривавою різаниною».

Рада безпеки ООН на своєму засіданні в ніч на сьогодні закликала до безстороннього і прозорого розслідування подій.

В ухвалену заяву Ради безпеки не ввійшла вимога низки країн «щонайсуворіше» засудити затримання конвою і закликати до міжнародного розслідування.

Ізраїльські війська зупинили вчора конвой суден із гуманітарною допомогою, які прямували до Смуги Гази, що перебуває під ізраїльською блокадою. Пропалестинські активісти відмовилися доставити допомогу до ізраїльського порту і продовжили рух безпосередньо до берегів палестинської території попри попередження Ізраїлю.

Сторони називають різні версії загибелі людей: активісти стверджують, що ізраїльтяни почали стріляти в беззбройних людей, ті заявляють, що були змушені оборонятися від нападу на них.

Ізраїль уже три роки тримає блокаду Смуги Гази – відтоді, як 2007 року владу в ній збройною силою захопив радикальний антиізраїльський палестинський рух «Хамас». Після минулорічної війни Ізраїлю з «Хамасом» ця блокада ще посилилася.
XS
SM
MD
LG