Доступність посилання

ТОП новини

Важкі питання рок-музиканта Шевчука Володимиру Путіну


Співак Юрій Шевчук та прем'єр-міністр РФ Володимир Путін під час зустрічі у Санкт-Петербурзі, 29 травня 2010 року
Співак Юрій Шевчук та прем'єр-міністр РФ Володимир Путін під час зустрічі у Санкт-Петербурзі, 29 травня 2010 року

Прага – Днями в російському Петербурзі відбулася зустріч Володимира Путіна з організаторами й учасниками благодійного літературно-музичного вечора «Маленький принц». Кошти збирали на лікування дітей, хворих на рак. Саме у рамках цієї акції відбулася й зустріч прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна з акторами й музикантами. Серед учасників були такі відомі зірки театру й музики як Олег Басилашвілі, Лія Ахеджакова, рок-музикант Юрій Шевчук. Якраз між Шевчуком і Путіним відбулася бурхлива суперечка про свободу слова, право на акції протесту, зловживання міліції, корупцію в уряді. Все це побачили пересічні росіяни на державному телебаченні. А Юрій Шевчук розповів про свої враження від зустрічі з Путіним Радіо Свобода на другий день після зустрічі. Співак, насамперед, повідомив про своєрідний інструктаж перед цієї зустріччю, а Путін назвав це провокацією.

– Це він віджартувався. На що я відповів, що, мабуть, це якийсь жартівник телефонував... А що ж думати, якщо півгодини я слухав, які питання не можна ставити.

– А яке Ваше загальне враження від цієї розмови з Путіним?

– Розмова вийшла не такою вже тривалою, як хотілося. Багато питань не поставив. Але головне встиг: в якій країні житимуть наші діти? Я вів мову про похмуру, корумповану, немилосердну й бездуховну країну... Єдина умова виходу з такої ситуації зараз – це рівність всіх перед законом, демократія. Путін зі мною погодився, що без рівності всіх перед законом, без демократизації країни майбутнього в Росії немає. Це були його слова.

– А стосовно «Маршів незгодних» Ви задоволені відповіддю Путіна?

– Звичайно, ні! Чому? Бо він сказав, що потрібно, щоб «марші» не заважали дачникам чи хворим потрапити до лікаря, а я просто не встигнув відповісти... Мене підтримав Олег Басилашвілі...

– А людська реакція на його слова була яка? Ви ж йому в очі дивилися?

– Коли я сказав йому: «А Ви в курсі, що протестні настрої в суспільстві наростають?»,– то я дивився йому в очі. Він, дуже тяжко зітхнув, прошепотів: так. І це була не гра. Прем’єр-міністр про це знає – і це вже, напевно, не погано. Але, з іншого боку, так і не зрозуміло, що наша влада буде робити.



Примітка: 31 травня влада розігнала «Марші незгодних» у Петербурзі та Москві. Сотні людей були затримані міліцією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG