Доступність посилання

ТОП новини

ЄС «планує надати Україні план дій до безвізового режиму» – Грищенко


На засіданні Ради ЄС у складі міністрів юстиції і внутрішніх справ 3 червня в Люксембургу «планується надати Україні план дій щодо безвізового режиму», заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

Виступаючи в вівторок на засіданні української частини Ради з питань співпраці між Україною і Європейським Союзом, він також висловив сподівання, що Європейська комісія підготує цей план дій і його ухвалять під час наступного саміту Україна – ЄС у жовтні цього року, повідомила пресова служба Кабінету Міністрів.

Водночас на сайті Ради Європейського Союзу в оприлюднених офіційних планах засідання міністрів юстиції і внутрішніх справ 3–4 червня немає ніяких пунктів, які стосувалися б України; є лише питання про візову лібералізацію для країн Західних Балкан.

Раніше в вівторок Європейський Союз і Росія на саміті в російському Ростові-на-Дону не змогли домовитися про терміни можливого запровадження безвізового режиму між собою.

Президент Росії Дмитро Медведєв повідомив лише, що його країна подала Євросоюзові свій варіант проекту домовленості про це.

Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, зі свого боку, сказав лише, що з візового питання ЄС «далі відданий досягненню конкретного і практичного поступу, і якомога швидше».

Раніше повідомляли, що низка проросійських країн ЄС запропонувала вже на цьому саміті запропонувати Росії перехід на безвізові умови короткотермінових подорожей, але проти виступили деякі інші країни, які побачили в такій пропозиції дискримінацію сусідів ЄС, учасників «Східного партнерства», серед яких і Україна. Цим сусіднім із ЄС державам, які теж домагаються безвізових відносин, такої конкретної пропозиції наразі не висловлювали.
XS
SM
MD
LG