Доступність посилання

ТОП новини

Помер «мальовничий» поет – спогади про Вознесенського


Андрій Вознесенський
Андрій Вознесенський

Прага – Покоління шістдесятників втратило ще одну яскраву зірку. Першого червня в Росії помер поет Андрій Вознесенський. Про його творчість згадують, як про вибух енергії у часи хрущовської відлиги, хоча у стосунках з самим Хрущовим молодий тоді поет мав гострі суперечності.

Андрій Вознесенський помер у 77 років живим класиком. Його вдові поспівчували президент Росії Дмитро Медведєв і прем’єр Володимир Путін, який сказав, що вірші Вознесенського були «гімном свободі, коханню, шляхетності й щирості почуттів».

Але Вознесенський не завжди мав приязні стосунки зі владою. Радянський лідер Микита Хрущов, який створив політичні умови для появи поетів-шістдесятників, категорично не розумів їхньої образності, пригадує український поет-шістдесятник і перекладач поезій Вознесенського Роман Лубківський.

«Я читав різні речі його, – каже він. – Я читав його поему «Трикутна груша». Це була поема, за яку дуже гостро критикувався Вознесенський. Є свідчення, історичні, документальні, що Микита Хрущов персонально лаяв його і вимагав з’їсти цю трикутну грушу».

«Мав гостре око і гостре слово»

Вознесенський любив публічність. Виступи поетів-шістдесятників, у яких брав участь Вознесенський разом із Євгеном Євтушенком, Белою Ахмадуліною, Робертом Рождественським та іншими, збирали величезні аудиторії.

Архітектор за освітою, він мав гостре око і гостре слово, згадує Роман Лубківський. «Це був злет. Я пригадую, перше, що я прочитав, це була поема «Майстри». Незвична рубана мова, дуже енергійний підхід, наочне бачення архітектури. Я лише потім дізнався, що за фахом Андрій Вознесенський архітектор», – зауважує український поет.

Роман Лубківський також зазначає, що хоча більшість українських шанувальників творчості Вознесенського будуть пам’ятати його як автора віршів популярних пісень, таких як «Мільйон червоних троянд» чи рок-опери «Юнона і Авось», вірші Вознесенського залишили помітний слід в українській поезії. Його перекладали відразу кілька відомих українських поетів: Микола Ільницький, Дмитро Павличко і Роман Лубківський, якого зацікавив вірш Вознесенського про Шевченка.

«Андрій Вознесенський якийсь час був у Львові. Він був прикомандирований до дивізійної газети, в якій він проходив військовий стаж як офіцер запасу, – говорить пан Лубківський. – Він у Львові написав вірш, присвячений Шевченкові. Вірш називається «Крізь стрій». Із своїх армійських буднів він перекидає місток у ту армію імперську, бо фактично, ці армії однакові по своїй суті».

І сон примарився Тарасу
Крізь мовчазну солдатську масу,
Чиюсь брехню, чиюсь гримасу,
Під барабанів злобний бій,
Крізь стрій ведуть його, крізь стрій.


Поета Андрія Вознесенського поховають на Новодівичому кладовищі у Москві 4 червня.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG