Доступність посилання

ТОП новини

Корупція робить Олімпіаду в російському Сочі занадто дорогою


Презентація Олімпіади 2014 року в Сочі, Канада, Ванкувер, 28 лютого 2010 року
Презентація Олімпіади 2014 року в Сочі, Канада, Ванкувер, 28 лютого 2010 року

Прага – Західні експерти кажуть, що справжня вартість зимової Олімпіади 2014 року в російському Сочі буде сягати понад 14 мільярдів доларів (450 мільярдів російських рублів). Це більш як у шість разів перевищує вартість зимової Олімпіади, яка проведена цієї зими у канадському Ванкувері. І за отримання державних контрактів для будівництва олімпійського селища в Сочі йде жорстока конкуренція, яка підігріває й без того високу корупцію у російських владних верхах. Однією з жертв такого масштабного хабарництва став глава будівельної компанії «МосКонверсПром» Валерій Морозов, котрий тепер звернувся по допомогу до лондонських журналістів, бо йому і його родині погрожують у Москві розправою.

Компанія Валерія Морозова виграла тендер на будівництво житлового комплексу для офіційних представників країн-учасниць зимової Олімпіади в Сочі. Однак його компанію у розпал будівельних робіт зняли з об’єкту і оголосили другий тендер.

А перед цим високий московський чільник із президентського апарату в Москві вимагав від Морозова у вигляді «відкату» 12 відсотків від вартості контракту в півтора мільярда рублів. Власник компанії «МосКонверсПром» обурився таким високим хабаром і подав скаргу на чиновника до прокуратури та погодився на слідчу спецоперацію.

Морозов дав свої 15 мільйонів рублів на викриття чиновника з президентської адміністрації Кремля.

Валерій Морозов розповів Радіо Свобода, як ці гроші передавалися ним під контролем спецслужб хабарникові: «Володимир Михайлович Ліщевський, заступник начальника відділу капітального будівництва управління справами президента Росії, вимагає виплатити йому 15 мільйонів рублів перед тендером, на який ми не були у підсумку й допущені. І він вимагає гроші просто із жадоби. То ці 15 мільйонів я передавав під контролем спецслужб».

Морозов також наголосив, що ці гроші він надав слідству сам, зі своїх коштів, бо оперативники порахували, що вони дуже довго чекатимуть на таку суму від держави.

Сама ж жертва хабара почала шукати захисту у Лондоні

Лише після того, як Валерій Морозов зміг передати листа про випадок хабарництва самому президентові Дмитру Медведєву і той дав вказівку Генеральній прокуратурі, розпочалося слідство у цій справі. Воно триває й до сьогодні.

Справа ця обернулася проти самого ж Морозова. «На жаль, із боку чиновників-хабарників пішли погрози, – каже він. – Включно з погрозами життю моєму і моєї родини. І для підстрахування я вимушений був, по-перше, в Лондоні дати цю інформацію одному з відомих адвокатів, а по-друге, домовився з «Санді Таймз», що у випадку нещастя з моєю родиною вони оприлюднять ці матеріали».

До того ж слідство у цій справі, за словами ж самого Морозова, почало якось поволі «затухати», а самі хабарники й до сьогодні не відсторонені від своїх посад.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG