Доступність посилання

ТОП новини

Янукович перебуває під впливом бізнес-інтересів – Тимошенко


Лідер БЮТ Юлія Тимошенко на прес-конференції з приводу 100 днів діяльності нової влади, 4 червня 2010 року
Лідер БЮТ Юлія Тимошенко на прес-конференції з приводу 100 днів діяльності нової влади, 4 червня 2010 року

Київ – Юлія Тимошенко вважає, що Президент Віктор Янукович веде країну до авторитаризму. Про це лідер опозиційного блоку власного імені заявила на прес-конференції з приводу 100 днів діяльності нової влади. Тимошенко вважає Президента профнепридатним і закликає розробити альтернативний до президентського проект змін до Конституції.

Основною загрозою для розвитку країни Юлія Тимошенко вважає намір Президента Віктора Януковича об’єднати всі гілки влади навколо своєї політичної сили. Почнеться це, на її думку, з судової реформи.

Намір нової влади збільшити повноваження Вищої ради юстиції поставить суддів під контроль Партії регіонів, вважає Тимошенко.

«Вища рада юстиції, яка на дві третини сьогодні сформована з людей Януковича, перетворюється з органу управління системою судочинства на каральний орган для кожного суді, який буде непокірний владі. Після того, як буде остаточно ухвалений цей проект реформ для судової гілки влади, можна буде поставити крапку на правосудності наших судів, на ефективності роботи судової системи України», – сказала вона.

Щоб не допустити укорінення при владі однієї політичної сили, Тимошенко вважає за неприпустиме впровадження змішаної системи виборів і закликає відкрити виборчі списки.

«Ми готові розглядати у Верховній Раді і голосувати закон про пропорційну систему виборів з відкритими списками», – сказала вона.

А ще після першого туру виборів у лютому цього року лідер БЮТ заявляла, що виборчі списки потрібно відкрити лише частково.

«Країна сьогодні належить 10 людям»

Тимошенко заявила також, що Президент Янукович перебуває під впливом бізнес-інтересів. Намір нової влади провести масштабну приватизацію вона назвала здачею державного майна в приватні руки.

«Країна сьогодні належить 10 людям: Януковичу та ще 9 людям із його оточення. Вони диктують свою волю, в тому числі і Президентові. Головною ідеологією Януковича стає сентенція: на політиці треба заробляти гроші», – вважає лідер БЮТ.

Щоб не допустити зловживань, Тимошенко закликає громадськість до об’єднання.

Однак на запитання, чи готовий її блок об’єднатись із іншими опозиційними силами, вона відповіла, що не всі опозиціонери реально опонують владі.

А ефективними ліками від зловживань, за її словами, могло б стати створення нового варіанту Конституції, де було б передбачене право народу на референдумі достроково обирати Президента та парламент.

Опозиція надмірно критична – політолог

Однак керівник Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв вважає слова Тимошенко перебільшеними.

«Ні інституційно, ні формально, ні ідеологічно Янукович не реалізує авторитарну модель, – вважає політолог. – Тут просто є проблема, пов’язана не завжди із вдалими призначеннями, і неефективно на сьогодні працює правоохоронна система. Все це, зрозуміло, створює атмосферу критики».

Серед помилок опозиції Андрій Єрмолаєв назвав надмірну критичність, істеричність поведінки, невміння порозумітись та навести лад усередині опозиційних сил.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG