Доступність посилання

ТОП новини

Закон про судоустрій треба ухвалювати терміново – голова Вищої ради юстиції


Нинішня судова система гальмує розвиток країни, а усвідомлення і політиками, і суспільством, і бізнесом необхідності змін «штовхає владу до того, щоб їх проводити». Про це в ефірі Радіо Свобода заявив голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко.

На його думку, дати початок судовій реформі можна в рамках чинної Конституції.

За словами Колесниченка, в законопроекті «Про статус суддів і судоустрій», ухваленому парламентом у першому читанні минулого тижня, враховані всі пропозиції «Венеціанської комісії». Йдеться про рекомендації, отримані від «Венеціанської комісії» до законопроекту, який розроблявся ще за каденції Президента Віктора Ющенка.

Натомість представник України у «Венеціанській комісії» Марина Ставнійчук заявляє, що враховано не все. Зокрема, за її словами, в законопроекті не усунено можливості впливу парламенту та Президента на Вищу раду юстиції.

«Народні депутати України є членами Вищої ради юстиції. Декілька місяців тому до Конституційного Суду було внесене конституційне подання щодо можливості перебування народних депутатів у складі Вищої ради юстиції. Після того, як був обраний новий Президент України, незважаючи на те, що в Конституційному Суді було проведене усне слухання, були заслухані всі позиції сторін, були надані експертні висновки… Зрештою, не без певного впливу провадження було закрите ухвалою через недостатнє правове обґрунтування», – сказала Ставнійчук.

Крім того, за її словами, «справжню» судову систему неможливо провести без змін до Конституції.

3 червня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект нової редакції закону про судоустрій. Цей законопроект передбачає надання Вищій раді юстиції права призначати й звільняти голів і заступників голови судів, створення Вищого спеціалізованого суду з цивільних і кримінальних справ, ліквідацію військових судів, а також обмеження кількості суддів Верховного Суду 20 суддями.
XS
SM
MD
LG