Доступність посилання

ТОП новини

Бойко: будівництво «Південного потоку» загрожує інтересам України


Міністр палива й енергетики України Юрій Бойко заявляє, що будівництво газопроводу «Південний потік» становить загрозу національним інтересам України в енергетичній сфері.

«Південний потік» однозначно не входить в інтереси України, і ми зацікавлені у тому, щоб наша газотранспортна система більше була завантажена. А поява конкурентів, яким є «Південний потік», є загрозою нашим національним інтересам у газовій сфері», – сказав міністр сьогодні в Стамбулі.

При цьому Бойко висловив упевненість у тому, що проект «Південний потік» занадто дорогий і не відповідає не лише українським інтересам, але «практично нікого, окрім бажання російських партнерів отримати додатковий транзитний маршрут».

Міністр наголосив, що українська газотранспортна система є економічно вигіднішою, оскільки історично має вихід на традиційні ринки Росії.

За словами Бойка, ЄС рано чи пізно зіткнеться з проблемою вибору – або «Набукко», або «Південний потік».

«І ми наполегливо порушуємо питання перед Європейським Союзом, Європейською комісією, щоб вони визначилися, який проект вони підтримують, тому що від цього залежить розуміння нашого внеску в цю систему, її модернізацію», – додав глава Мінпаливенерго.

З метою диверсифікації маршрутів експортних постачань природного газу «Газпром» планує будівництво газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи в обхід території України – проект «Південний потік».

Передбачається, що морська ділянка газопроводу пройде дном Чорного моря від компресорної станції «Російська» на російському узбережжі до узбережжя Болгарії.

Євросоюз підтримує інший проект газогону «Набукко», яким до країн Європи має постачатися газ із країн Каспійського басейну в обхід Росії.
XS
SM
MD
LG