Доступність посилання

ТОП новини

Суд зобов’язав «Нафтогаз» повернути «РосУкрЕнерго» газ – акцiонер РУЕ


Стокгольмський арбiтражний трибунал зобов’язав «Нафтогаз України» повернути 11 мільярдів кубометрів газу компанiї «РосУкрЕнерго», а також передати їй 1,1 мільярда кубів як компенсацiю, повiдомила компанiя Centragas, яка є акцiонером газотрейдера.

Як мовиться в повідомленні, це рішення підтверджує, що спірний обсяг газу був вилучений «Нафтогазом» із порушенням умов контракту про зберігання газу з «РосУкрЕнерго».

Згiдно з повiдомленням, Стокгольмський арбiтражний трибунал 30 березня 2010 року ухвалив проміжне рiшення, яким зобов’язав НАК вiдшкодувати «РосУкрЕнерго» близько 200 мільйонів доларів за «рiзнi порушення «Нафтогазом України» умов контрактiв щодо постачання, транзиту та зберiгання газу».

«Це ранiше ухвалене рiшення також набуває чинностi, й тому зазначена сума має бути тепер виплачена «РосУкрЕнерго» як частина цього нового рішення», – наголошується в повiдомленнi.

Компанiю «РосУкрЕнерго» створили влiтку 2004 року «Газпром» i Centragas Holding AG на паритетних засадах. Бенефіціарами Centragas Holding AG є українські бiзнесмени Дмитро Фiрташ (90%) та Iван Фурсiн (10%).

Ідеться про 11 мільярдів кубометрів газу, який належав «РосУкрЕнерго» і перебував в українських газосховищах як транзитний і не числився на митній території України, але в квітні минулого року був розмитнений на користь «Нафтогазу». Цю операцію захищала тодішня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. За офіційною версією її уряду, українська сторона перебрала газ як погашення боргу «РосУкрЕнерго» перед «Газпромом», право на який російська сторона передала українській за результатами минулорічних газових домовленостей Тимошенко.

«РосУкрЕнерго» у 2006-2008 роках була постачальником природного газу в Україну.
XS
SM
MD
LG