Доступність посилання

ТОП новини

«Дванадцятирічка» у школі: за чи проти


Київ – Сьогодні з ініціативи Комітету Верховної Ради з питань освіти й науки відбудуться парламентські слухання щодо 12-річної загальної середньої освіти в Україні. Нині у парламенті категорично проти такої системи середнього навчання виступає Партія регіонів. Водночас прихильники «дванадцятирічки» впевнені, що, збільшуючи термін навчання у школі, Україна наближається до європейських стандартів освіти.

Дев’ятикласник Антон досі не знає, скільки років йому вчитися у школі: вчителі готують до «дванадцятирічки», але й самі поки не певні, як буде. «Ніхто не вірить, що ми будемо 12 років вчитись», – каже школяр.

За його словами, учні розраховують на те, що якщо й буде дванадцятий рік навчання, він стане своєрідною підготовкою до вступу у вищу школу.

«Це хороша ідея, якщо у дванадцятому класі ми готуватимемось до університету, і багато хто думає, що це буде рік із факультативів», – додає він.

За два роки не буде кому вступати у виші – регіонал

Перехід на 12-річний термін навчання розпочався в Україні в 2001-му. У відповідній постанові Кабінету Міністрів ішлося про намір щороку розвантажувати навчальний процес і загалом оновлювати зміст середньої освіти.

Досі довкола запровадження «дванадцятирічки» триває дискусія. На думку першого заступника голови парламентського Комітету з питань освіти й науки, депутата від Партії регіонів Максима Луцького, дванадцятий клас зайвий, і з першими труднощами тривалої системи навчання Україна зіткнеться вже в 2012 році.

«Не буде набору у вищі навчальні заклади, тому що не буде випуску у школі, не буде набору в армію. Я категоричний противник 12-річної системи освіти і вважаю, що має бути «золота середина» – 11 років», – каже цей парламентар.

«Дванадцятирічка» може наблизити до Європи

Президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремінь упевнений, що 12-річна система виведе українську середню школу на якісно новий, європейський рівень.

«Це ж не просто розтягування навчання. Це, перш за все, застосування профільної старшої школи, а це ознака демократичного суспільства. Лише авторитарні й тоталітарні держави допускають непрофільне навчання, таким чином не зважаючи на таланти й здібності дітей», – наголошує колишній міністр освіти.

За даними Академії педагогічних наук, зокрема, у Євросоюзі нині немає жодної країни, де термін здобуття повної середньої освіти був би меншим від 12 років. У 14 країнах ЄС – 12 років середньої школи, у 12 країнах цей термін сягає 13 років, а в чотирьох – 14 років.

Під час передвиборної кампанії тоді ще кандидат на Президента Віктор Янукович обіцяв повернути у школи десятирічну освіту. У травні міністр освіти й науки Дмитро Табачник сказав, що «дванадцятирічку» в українських школах таки залишать.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG